GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
8 Aralık 2022 Perşembe 08:06

İzmir’in suyuna koruma kalkanı!

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü İzmir'in Bornova ilçesindeki kentin içme ve kullanma suyu temininde kullanılan Pınarbaşı kaynağını koruma altına aldı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Resmi Gazete'de yayımlanan ilanla birlikte; Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı'nca İzmir'in içme suyu kaynaklarıyla ilgili önemli bir karara imza atıldı.

Bornova ilçesinde yer alan 2 adet su sondaj kuyusu ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yıllık ortalama 1 buçuk hektometreküp su sağlayan Pınarbaşı kaynağının çevresinin bir kısmı ‘Mutlak Koruma Alanı', 'Birinci Derece Koruma Alanı' ve 'İkinci Derece Koruma Alanı' ilan edildi.

Karara göre kuyuların bulunduğu bölge 28257 sayılı 'Yer Altı Sularının Kirlenmeye ve Bozulmaya Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik' kapsamında, 28437 sayılı 'İçme Suyu Temin Edilen Akifer ve Kaynakların Koruma Alanlarının Belirlenmesi Hakkında Tebliğ' hükümleri doğrultusunda DSİ tarafından koruma altına alındı.

Pınabaşı Kaynağı’nın kuyularının bulunduğu bölgede belirlenen ‘mutlak koruma alanı’nda hiçbir faaliyete izin verilmeyecek. Kuyular merkez alınarak 50 metrekarelik yarı çap ile belirlenen noktalara uyarı levhaları yerleştirilecek.  Bu bölgece ayrıca için kamulaştırma işlemi yapılacak. Karar tapuya şerh olarak işlenecekken bu bölgede yer alan altyapı ve kanalizasyon koruma altına dışına çıkarılacak.

YENİ İMAR TADİLATLARI YASAK!
Pınarbaşı Su Kaynağı’nın birinci derece koruma alanının sınırları ise batıda AYKOOP Ayakkabıcılar Sitesi, kuzeyde 7004 sokak, 7015 sokak, Fatmacık Kayası Tepesi, güneyde Solugan Kayası ve doğuda ise kireç ocakları olarak belirlendi. 1’inci derece koruma alanı içerisinde ise yeni imar tadilatları yapılamayacak, rekreasyon tesisleri hariç kentsel yapılaşma yasaklanacak.  Karayolu, demiryolu, kentsel ve evsel atıkların depolanması ve yok edilmesi, yeni mezarlık yerlerinin oluşturulmasına ve yeni maden ocaklarının açılmasına izin verilmeyecek.



KORUMA ALANINDA TAŞ OCAĞI
DSİ Genel Müdürlüğü’nün aldığı karar, bölge halkının karşı çıkarak halkın katılım toplantısını yaptırmadığı, ZA Madencilik'e ait taş ocağını da yakından ilgilendiriyor.  Kararla birlikte bir kısmı 1’inci derece koruma alanı sınırları içerisinde yer alan taş ocağı süre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın tanıdığı süre sonuna kadar çalışmasını sürdürecek. Maden yakın zamanda genişleme talebi ile ilgili 'ÇED olumlu' kararı almıştı.