GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
14 Temmuz 2023 Cuma 08:58

İzmir’in simgesinin önünde illegal hayatlar… Kuş yemi mafyası!

İzmir’in simgesi olan Saat Kulesi ve İzmir Valiliği’nin önünde bulunan kuş yemi satıcıları, işin içerisinde illegal bir şekilde ‘mafya’ düzeni olduğunu anlattı. Yemciler, bu kişilerin kendilerinden yem almayanlara satış yaptırtmadıklarını belirttiler. Yapılan şikayetlerin çözümsüz kaldığını belirten yemciler, oturma düzenlerinin dahi bu ‘mafya’lar tarafından şekillendirildiğini anlattılar.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – İzmir’in simgesi olan Saat Kulesi’nin çevresi kuş yemi satanlara ev sahipliği yapıyor. Ekmek parası için soğuk-sıcak hava demeden çalışmak zorunda kalan bu insanların büyük bir derdi var. O da mafyalaşma…

İsmini güvenlik sebebiyle vermek istemeyen ve uzun yıllardır aynı yerde çalışan bir satıcı şehrin kalbindeki ‘mafya’ düzenini anlattı.

‘BİRİ URFALI, DİĞERİ MARDİNLİ MAFYASI VAR’
Yemci, “Buranın da mafyası iki kişi. Biri Urfalı, diğer Mardinli… Ağacın başında gölgede oturuyorlar. Birinin adı Ramazan, diğerinin adı Yusuf… Burada bunlar dışında sorumlu yok. Burası ne idüğü belirsiz kişilerin elinde. Buraya çeki düzen istiyoruz, disiplin istiyoruz. Sonuçta ekmek yiyoruz, yapacak başka işimiz yok” dedi.

‘YEMİ ONLARDAN ALMAZSAN BURADA SATIŞ YAPAMAZSIN’
Mafyatik kişilerin Gıda Çarşısı’ndan ucuza aldıkları yemleri çok yüksek fiyata kendilerine sattıklarını belirten yemci, “Yemi ondan almazsan burada oturamazsın. Yem dışarıda 200 TL ise burada 400 TL. Kendi kafasına göre zam yapıyor. Almazsan satamazsın. Sattığını zaten ona veriyorsun” şeklinde konuştu.

‘YEMİ SÜS HAVUZUNDA YIKIYORLAR, VALİLİĞİN ORADA KURUTUYORLAR’
Satıcı, bu mafyatik kişilerin yemi meydandaki havuzda yıkadıklarını ve bu sayede yemi şişirip daha da ağırlaştırdıklarını belirtti. Yemleri valiliğin önünde kuruttuklarını belirten yemci, “Çuvalı Gıda Çarşısı’ndan ucuza alıyorlar. Tozlu topraklı yemleri alıyorlar. Burada belediye süs havuzunun içine sokuyorlar, caminin orada ve valiliğin orada seriyorlar, kurutuyorlar. Yıkandığı zaman şişiyor, bir çuval sana oluyor iki çuval. Terazisiz bir şekilde bu 5 kilo, bu 10 kilo deyip satıyorlar. Kilosu önemli değil, ne derlerse o kilo oluyor” ifadelerini kullandı.

‘BURADA KİMSENİN SAHİBİ YOK Kİ’
Yasadışı düzene karşı çıkanların olduğunu ancak sonuçsuz kaldığını belirten yemci, “Kim karşı çıkacak bunlara? Burada kimsenin sahibi yok ki. Zabıtaya gidiyorsun, yok öyle bir şey diyorlar. Millet birbirini dövüyor, karakolluk oluyor. Polisler ifadeleri alıyor sonra olduğu yerde kalıyor. Ondan sonra zabıta geliyor milleti toplayıp ‘hepinizi kaldıracağız’ diyorlar. Bu satıcılara bir şey dediğin zaman ‘tezgahını kaldır’ diye zorluyorlar, ‘burada satamazsın seni barındırmayız’ diye tehdit ediyorlar. İtin kopuğun eline kalmış burası” açıklamasını yaptı.

‘FAZLA ÇUVAL ALIRSAN SIRANIN BAŞINA OTURTUYORLAR’
Mafyatik kişilerin yem satıcılarının oturma düzenlerine kadar müdahil olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“İsterse seni buraya oturtuyor, isterse diğer tarafa oturtuyor. Burada bizim durduğumuz yerler sırayla gidiyor mesela. Yarın ben bir sıra ilerliyorum, daire şeklinde duruyoruz. Fazla çuval alanları meydanın giriş taraflarına koyuyorlar. Sıra benim diyorum, işine gelirse diyorlar. Burada tezgahı kurmuşlar, dizginleri ele almışlar”