GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
30 Kasım 2023 Perşembe 13:46

İzmir'in simge kitabevinde milyonluk zarar!

İzmir’in simge kitap evlerinden Yakın Kitabevi’nde geçtiğimiz gün yaşanan su taşkını dolayısıyla 1 milyon TL’lik zarar meydana geldi. Kitap evinin sahibi Levent Salıcı, “Pazar gününden bu yana hem iş kaybı meydana geldi hem de bir sürü ürünümüz zayi oldu.  Bir yandan felaket gibi değerlendiriyorum. Bir taraftan da yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. İzmirliler kitapevimize sahip çıkmaya çalışıyorlar” dedi

Diren ÇELİK- Büşra ÇETİNKAYA/ EGEDESONSÖZ- Alsancak’ın simge yerlerinden olan ve 21 yıldır İzmirlilere hizmet veren Yakın Kitap evi geçtiğimiz Pazar günü deniz taşması sonucu sular altında kalmıştı.

Yaşanan taşkın dolayısıyla Kıbrıs Şehitleri’ndeki birçok dükkân gibi yaklaşık bir haftadır kapalı olan kitapevinde temizlik çalışmaları devam ederken birçok İzmirli yazar ve okur sosyal medyada hesaplarından kitapevinin fotoğraflarını paylaşıp destek çağrısında bulundu.

Su taşkınının yaşandığı gece ve sonrasında yaşananları Egedesonsöz’e anlatan Yakın Kitabevi’nin sahibi Levent Salıcı, maddi kayıplarının olduğunu ancak yaşanan felaketin ardından kitapevine sahip çıkan okurların olduğunu vurguladı.



İZMİRLİLER SAHİP ÇIKMAYA ÇALIŞIYOR
İşletme sahibi Salıcı, yaşanan zarar dolayısıyla maddi kayıplarının büyük olduğunu ifade ederek, “Su taşkını dolayısıyla yaptığımız tespitte yaklaşık 1 milyon TL’lik bir zararımız olduğunu gördük. Aslında cumartesi akşamı bütün önlemlerimizi almıştık. Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ndeki giriş kapımıza bariyer ve kum torbaları yerleştirdik. Diğer kapıya ise kum torbaları ve kepenklerin önüne lastikli bir koruma koymuştuk. O gece buraya geldiğimde buralar 70 santimetre su doluydu. Su yavaş yavaş içeriye sızmış içeriye girdiğimizde de 40 santimetrenin üzerinde su gördük. Belediye gelip yardım etmek istedi ancak deniz çekilmediği için su da geri çekilemedi çünkü deniz seviyesindeyiz. Pazar gününden bu yana hem iş kaybı meydana geldi hem de bir sürü ürünümüz zayi oldu.  Bir yandan felaket gibi değerlendiriyorum. Bir taraftan da yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. İzmirliler kitapevimize sahip çıkmaya çalışıyorlar. Ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Birçok insan kitapevimizin fotoğraflarını paylaşıp destek çağrısında bulunuyor. Dayanışmayı çok önemseyen biri olarak böyle bir günde bunu görmek beni çok mutlu etti.  Kim ne yapabiliyorsa var olsun” dedi.



KİTAPLAR GERİ DÖNÜŞÜME GİTTİ
Salıcı, selden zarar gören kitapları geri dönüşüme gönderdiklerini aktararak, “Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası ve 21 yıldır aksatmadan yaptırdığımız sigortamız var. Üçü bir araya gelince zararımızın tazmin olacağını düşünüyorum. Su altında kalan kitaplarımızı Konak Belediyesi’ne bağlı bir şirkete verdik. Deniz suyu yükselmesinden dolayı kirlenmişti. Kimseye kitapları verip sağlığını riske atamazdık. Toparlayıp geri dönüşüme gönderdik” ifadelerine yer verdi.



ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE KAMPANYA BAŞLATACAĞIZ
Kitabevi açıldıktan sonra, bir kampanya başlatacaklarını kaydeden Salıcı, kitaplarda indirim de yapılacağını söyledi. Salıcı, “Önümüzdeki günlerde dostlarımızın girişimleriyle beraber de ortak bir kampanyamız olacak. O durumda bir indirim açıklayacağız. Kitapevimizde temizlik, lojistik alt yapı işleri yapılıyor. Yarın yeniden hizmete geçeceğiz. Ülkede enflasyon dolayısıyla ekonomik sıkıntılarla uğraşıyor biz herhangi bir çağrıda bulunamayız ancak okurlarımız hassasiyet göstermiş. Kitapevleri toplumsal alanlar. Kitapevleri sadece kitabın satıldığı yerler değil kamusal alanlardır.  İnsanların paylaşımda bulunduğu yerlerdir. Bir kitapevinin de bir karşılığı varmış bu da bizi mutlu etti” diyerek sözlerine son verdi.