GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
29 Ocak 2023 Pazar 08:13

İzmir'in sayaçlarında Doğu Bloku izleri!

Eski sayaçları değiştirme çalışmasına giden GDZ Elektrik, İzmir’de merkez ilçeler başta olmak üzere toplamda 10 bin civarında sayaç değiştirdi. Sayaç değişimleri esnasında eski sayaçların tarih niteliğinde olduğu ortaya çıktı. Halen varlığı devam etmeyen ülkelerin üretimi içerisinde olan sayaçların ise iddialara göre imha edileceği belirtildi.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – GDZ Elektrik, eski sayaçları değiştirme programı kapsamında İzmir’de başta merkez ilçeler olmak üzere sayaç değiştirme seferberliği başlattı. Başlatılan seferberlik kapsamında merkez ilçeler başta olmak üzere 8 bin tane elektrik sayacı değiştirdi. 2022 içinde toplam sayaç değiştirme sayısı 10 bin civarında olduğu belirtildi. Yeni sayaçlar ile birlikte hatalı sayım işleminin sıfır ihtimalinde olduğu aktarıldı.



Sayaç değiştirme işlemleri sırasında tarihi eser özelliği taşıyan sayaçlara rastlanılması şaşkınlık yarattı. Eski Rum evlerinden kalma ve üretim yılı 1977 olan Macar markası Ganz sayaçlardan, 1978 model Sovyetler Birliği üretimli Lemz marka sayaçlara kadar birçok sayaç söküldü. Sökülen sayaçların kimisinin de konsolosluk binalarında olduğu tespit edildi.



ÜLKELER DAĞILDI, SAYAÇLARI İZMİR’DEN ÇIKTI

Sayaçların arasında 1992 yılında dağılmış olan Çekoslovakya üretimi olan 1956 model Krizik Praha, 1990 yılında dağılmış olan Bulgaristan Halk Cumhuriyeti üretimi olan 1976 model Elektra Sofia, 1991 yılında dağılmış olan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği üretimi olan 1970 model Lemz, son olarak 2003 yılına kadar varlığını sürdüren Yugoslavya üretimi olan 1966 üretimi olan Iskra Kranj sayaçları dikkatleri çekti. Sayaçlar genel olarak Eski Rum evleri olarak anılan evlerden ve İzmir’in ilk apartmanlarından söküldü.



MEKANİK SAYAÇLAR DEPOLANACAK, ELEKTRONİK OLANLAR GERİ DÖNÜŞÜME

Tarihi eser olabilecek sayaçların ise ne olacağına dair iddialar dile getirildi. Mekanik olan sayaçlar depolarda muhafaza edilecekken elektronik olan sayaçlar geri dönüşüm merkezlerine gönderilecek.