GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
25 Ocak 2016 Pazartesi 14:54

İzmir’in pamuk deposu zirve yaptı: Yüzde 81!

Ülkenin ilk ve tek lisanslı deposu olan ELİDAŞ’ta 2015-2016 sezonunda 52 bin 72 balya pamuk ile doluluk oranı kuruluşundan beri en yüksek seviye olan yüzde 81’e ulaştı. ELİDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve İTB Meclis Başkanı Kocagöz, gelecek sezonlarda depo kapasitesinin yeterli olmayacağını söyledi.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Türkiye’nin ilk ve tek lisanslı tarım deposu olarak, 19 sivil toplum kuruluşu ve finans dünyasından ortakla kurulan ELİDAŞ (Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş.)’ta depolar doldu.

İzmir Ticaret Borsası öncülüğünde 23 Mart 2013 tarihinde kurulan ELİDAŞ, yeni sezonda kapılarını basın mensuplarına açtı. 



İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve ELİDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz’ün ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya İTB Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz ve sektör temsilcileri katıldı.

Program ilk olarak Selçuk Belevi’de bulunan ELİDAŞ’ın depoları gezilerek başladı. Bu sene yüzde 81 doluluk sağlayan depoların gezilmesinin ardından pamuğun işlem gördüğü laboratuar da gerçekleştirilen işlemler incelendi.

Tesislerde atılan turun ardından düzenlenen basın toplantısında tarım ürünleri için oluşturulan elektronik ürün senetlerinin işlem gördüğü ve tarım ürünlerinin pazarlanmasında yeni bir dönem başlatan İzmir Ticaret Borsası Elektronik Platformu ( İZBEP) ile lisanslı depoculuktaki son gelişmelere dair bilgi verildi.

İLKLER ELİDAŞ’TA
Türkiye’de ilk ve tek lisanslı deposu olan ELİDAŞ’ın lisanslı depoculuk, Türkiye’de stoklanabilir ve standardize edilebilir tarım ürünleri için yeni bir döneme geçilmesinde en önemli yapı taşı olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Barış Kocagöz, “ELİDAŞ bir taraftan pamuk depolamasındaki yeni anlayış ile sektöre önemli hizmet sağlarken, diğer taraftan yenilikçi yaklaşımları ile ülkemizde lisanslı depoculuk sisteminin altyapısının oluşturulmasına büyük katkı vermektedir.  Merkezi kayıt kuruluşu, TAKASBANK gibi finansal sistemin temel aktörleri ilk kez ELİDAŞ ile tarım piyasalarına adım atmıştır.  Ülkemizde lisanslı depolara kabul edilen ürünler için hazırlanan ürün senetleri ilk kez ELİDAŞ tarafından elektronik olarak oluşturulmuştur. Böylece ürün senetlerinin finansal piyasalara entegrasyonu ELİDAŞ ile başlamıştır” diye konuştu.

GELECEK SENE DEPO YETMEYEBİLİR
Yeni sezona dair doluluk oranlarını açıklayan Kocagöz, “ELİDAŞ ilklerin yanı sıra, faaliyete geçtiği 2013 yılından itibaren depoladığı pamuk miktarını artırarak da önemli bir başarıya imza atmıştır. Bugün itibari ile ELİDAŞ’ta 2015-2016 sezonu ürünü 52 bin 72 balya pamuk depolanmaktadır. Bu miktar pamuk karşılığı olarak da 11 milyon 313 bin 181 adet elektronik ürün senedi oluşturulmuştur. Ayrıca 52 bin 72 adet balyanın tüm kalite özellikleri tek tek istatistiki anlamda raporlanmıştır. Bu da bir bölge için yapılan istatistik çalışması anlamında bir rekordur. Geçen sezona göre depolama miktarımızdaki artışı yüzde 61 düzeyindedir. Toplamda ise depomuz yüzde 81 doluluğa ulaşmıştır. Gelişmeler ve sektörden aldığımız tepkiler sonucunda gelecek sezonlarda depolama kapasitemizin yeterli olmayacağını tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandı.

PAMUK TİCARETİNDE SINIRLAR ORTADAN KALKTI
Kocagöz konuşmasının son bölümünde pamuk ticaretinde sınırları ortadan kaldıran İZBEP hakkında bilgi verdi. Pamukta uzaktan erişimi sağlayan sistem hakkında Kocagöz, “ELİDAŞ tarafından depoya giren ürünler için hazırlanan elektronik ürün senetleri yine borsamız tarafından oluşturulan İZBEP olarak adlandırdığımız İzmir Ticaret Borsası Elektronik Platformu’nda işlem görmektedir.  İZBEP, Türk tarımında uzaktan erişimli olarak alım satım işleminin yapıldığı ve erün ile mal bedelinin sistem üzerinden el değiştirdiği ilk platformdur. Pamuk alıcı ve satıcısının yanı sıra ELİDAŞ, banka ve aracı kurumlar, borsamız ajanları, merkezi kayıt kuruluşu ve TAKASBANK elektronik platformun kurgulanması için İZBEP sisteminde bir araya getirilmiş unsurlardır.  Böyle bir sistemi Türk tarımına kazandırdığımız için gerçekten gurur duyuyoruz. Bir pamuk alıcısı dünyanın neresinde olursa olsun İZBEP sisteminden pamuğu temsil eden elektronik ürün senedini alabilir.  Satın alınan elüs aynı gün alıcının banka hesabına, ürün bedeli de eş zamanlı olarak satıcının banka hesabına aktarılır” şeklinde konuştu.