GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
3 Aralık 2019 Salı 11:24

İzmir’in o ilçesinde yeni girişim: Biyokütle enerji santrali!

Yol ve altyapı projelerine imza atan İzmir merkezli Yapı-Yol A.Ş  Selçuk’ta 95 milyon TL yatırımla biyokütle enerji santrali kuracak. Menderes Havzası’nda yer alan ilçelerdeki tarımsal ve hayvansal atıklar elektriğe çevrilecek.

EGEDESONSÖZ- Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesi ile Amasya Ferhat Tüneli gibi önemli projelerde yol-altyapı işlerine imza atan İzmir merkezli Yapı Yol İnşaat Madencilik Şirketi enerji alanında yatırım yapma kararı aldı. Bünyesinde bir de Özce İnşaat isimli firma bulunduran Yapı Yol,  Menderes Havzası’nda yer alan ilçelerden hayvansal ve tarımsal atıkları toplayarak enerjiye dönüştürecek.

Proje kapsamında İzmir’in Selçuk İlçesi Belevi Mahallesi sınırlarına kurulacak Biyokütle Enerji Santrali’nde elektrik üretilecek. Elektrik üretimi için Selçuk başta olmak üzere Tire, Torbalı, Ödemiş, Kiraz, Beydağ, Menderes ve Kemalpaşa ilçelerinden getirilecek tarımsal ve hayvansal atıklar kullanılacak. Proje, tamamlandığında 95 milyon TL’ye mal olacak.

Belevi Mahallesi, Kalealtı Mevkii, 234 Ada, 1 nolu parselde söz konusu enerji santralini kurmak için çalışmalara başlayan şirket İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuru yaptı. ÇED başvurusu yapan şirket  yıllık 157.680 ton atıktan 160.000 kWh elektrik üretecek.

Öte yandan şirket, tesisin işletme aşamasında hammadde olarak sadece “herhangi bir işleme tabi tutulmamış bitkisel atıklar” kullanılacağını açıklarken, biyokütle kapsamına girmeyen herhangi bir atığın kullanılmayacağını da vurguladı.

BİYOKÜTLE KAYNAKLAR
Yeni nesil elektrik enerjisi üretimi için Türkiye’nin birçok yerinde kurulan tesisler farklı alanlarda çalışmalar yapıyor. Sınıflandırma ise şu şekilde olurken tesislerde birçok ürün enerji için kullanılabiliyor.

Bitkisel Biyokütle Kaynaklar
*Yağlı tohumlu bitkiler (kanola, ayçiçek, soya v.b.)

*Şeker ve nişasta bitkileri (patates, buğday, mısır, şeker pancarı v.b.)

*Elyaf bitkileri (keten, kenaf, kenevir, sorgum, miskantus, v.b.)

*Protein bitkileri (bezelye, fasulye v.b.)

*Bitkisel ve tarımsal artıklar (dal, sap, saman, kök, kabuk, v.b.)

Orman ve Orman Ürünlerinden Elde Edilen Biyokütle Kaynakları
*Odun ve orman atıkları(enerji ormanları ve enerji bitkileri, çeşitli ağaçlar)

Hayvansal Biyokütle Kaynakları
*Sığır, at, koyun, tavuk gibi hayvanların dışkıları, mezbahane atıkları ve hayvansal ürünlerin işlenmesi sırasında ortaya çıkan atıklar.

Organik çöpler, Şehir ve Endüstriyel Atıklardan Elde Edilen Biyokütle Kaynakları
*Kanalizasyon ve dip çamurları, kağıt, sanayi ve gıda sanayi atıkları, endüstriyel ve evsel atık sular, belediye ve büyük sanayi tesisleri atıkları