GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
12 Ocak 2017 Perşembe 18:18

İzmir’in o ilçesi yaralarını sarıyor: Üreticinin zararı 200 milyon!

Kar yağışı nedeniyle seraların çöktüğü Menderes ilçesinde hasar tespit çalışmaları başladı. Menderes Ordulular Derneği Başkanı Süleyman Artçı zararın 200 milyon TL’yi bulduğunu söyledi. İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal da bölgeye giderek inceleme yaptı.

EGEDESONSÖZ - Kar yağışı ve buzlanmanın etkili olduğu İzmir’in Menderes ilçesinde çiçek üreticilerinin seraları büyük zarar görürken hasar tespit çalışmaları başladı.  İzmir’in kesme çiçek üretiminin yüzde 90’ını, Ege Bölgesi’nin ise yüzde 50 ihtiyacını karşılayan ilçede 10 mahallede büyük hasar oluştu. Seraların tamamına yakını çökerken içinde bulunan çiçekler de tamamen zarar gördü. Yoğun kar yağışından sadece seralarını çelik sistemle ve camlı kuran bazı çiftçiler etkilenmedi. İlçenin büyük bölümünün seracılık faaliyetini naylon çadırlar içinde yürütmesi, sağlam sistemin kurulmaması zararın daha da büyümesine neden oldu.

Menderes’te çiçek üretiminin büyük bölümünü gerçekleştiren vatandaşlar kar erimediği için seralarına ulaşamadı. Seralara giden bağ ve tarla yollarındaki karlar kaldırılmadığı için Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü uzmanları da tespitleri tamamlayamadı.

Kesme çiçek üretiminin yapıldığı seraların yıkılması nedeniyle büyük zarar oluştuğunu belirten Menderes Ordulular Derneği Başkanı Süleyman Artçı, “Binlerce vatandaşımız çiçek üretiminden geçimini sağlıyor. Kış mevsimi seralardaki çiçeklerin en değerli olduğu dönemdir. Sevgililer Günü öncesinde fiyatlarda beklenen artış gerçekleşirken böyle bir afet yaşandı. İlçede 3 bin 500 dönüm sera bulunuyor. Her dönüm içindeki ürün ile birlikte serayı da dahil ettiğinizde 50 bin TL değerinde olur. Genel olarak bakıldığında ilçenin büyük zararı var. Miktar olarak 200 milyon TL’yi buluyor. Çiçek üretimi ilçemiz için büyük ticari öneme sahip. Her yıl 50-60 milyon TL arasında çiçekçilikten gelirimiz var. Afet nedeniyle özellikle en büyük zararı hemşerilerimiz gördü. Hızlı bir şekilde tespitlerin yapılmasını bekliyoruz. Borçların, kredilerin ödemelerinin ertelenmesi talebi yerine getirilsin” dedi.

İL MÜDÜRÜ BÖLGEYE GİTTİ
Bir yandan karla mücadelede aksamaların yaşandığı bölgeye giden Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal da seraları dolaştı, yetkililerden bilgi aldı.



Egedesonsöz’e konuşan Güldal, “Tespitlerimize göre 17 mahallede binin üzerinde kişinin üretim yaptığı belirlendi. Hasar gören seraların alan bazlı tespitleri de yapıldı.  Yarından itibaren üretici bazında zararların tespitlerini yapacağız. Hasar komisyonunun çalışması sonucunda kesin durum ortaya çıkacak.  İlk gözlemlerimize göre yüzde 50 ile yüzde 80 arasında değişen bir zarar söz konusudur.  Çalışmalar tamamlandıktan sonra borçların ertelenmesi için valilik ve kredi kuruluşlarına raporlarımızı sunacağız” diye konuştu.

SİGORTADA KAR YOK!
Öte yandan çiftçilerin büyük bölümünün sigorta yaptırdığı belirtilirken sigortada “yangın, sel, deprem” gibi maddelerin bulunduğu fakat “kar” ifadesinin yer almadığı belirlendi. Sigorta yapılırken fiyatı düşürmek için çiftçilerin bazı maddelerden feragat ettiği, bunun da çoğunda kar olduğu gözlendi. Ayrıca, kar yağışı nedeniyle zarar gören seraların gerekli ağırlığı taşıyabilecek, donanımlı, çelik sisteme sahip olması gerektiği de vurgulandı.