GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
18 Şubat 2024 Pazar 09:06

İzmir’in mega projesi rafa mı kalkıyor?

Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, kent gündemini meşgul eden Çeşme Projesi ile ilgili olarak “Çok tartışmalı bir konu. Bakanlık tarafından da o kadar savunulduğunu görmedim. Ben de hiç o konuya girmek istemedim. Bu konuda tartışmalar giderilmeli” dedi.

EGEDESONSÖZ - Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Bir TV ekranlarında Gazeteci Ümit Yaldız’ın sunduğu Söz Meclisten İçeri programında Gazeteciler Fatih Yapar, Ümit Yaldız, Mustafa Yılmaz ve Hanzade Ünuz'un sorularını yanıtladı.

Programda kent gündeminde tartışmalara nende olan Çeşme Projesi vardı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Dağ, “Çok tartışmalı bir konu. Bakanlık tarafından da o kadar savunulduğunu görmedim. Ben de hiç o konuya girmek istemedim. Bu konuda tartışmalar giderilmeli” dedi.

ÇEŞME PROJESİ NEDİR?
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından İzmir’in Çeşme Yarımadası’nda hayata geçirilmesi planlanan Çeşme Turizmini Koruma ve Geliştirme Kararı, Çeşme’nin Alaçatı ile Urla’nın Zeytineli bölgelerini içine alan 9 bin 574 hektarlık bölgede hayata geçirilmek isteniyor. Proje ile bölgedeki turizm sezonu 12 aya çıkarılması ve en az 100 bin kişiye istihdam sağlanması planlanıyor. Proje, İzmir'in Kanal İstanbul'u olarak değerlendiriliyor.

PROJEDE NELER VAR?
Projede; 20 golf sahası, turnuvalara uygun spor alanları, termal turizm tesisleri, kongre, fuar ve etkinlik merkezi, kültür ve sanat merkezleri, tarım ve doğa turizmi alanları, Ege’nin en büyük müzesi, ekstrem spor alanları, film stüdyosu, turizm teknik meslek liseleri ve sağlık merkezi gibi tesisler yer alacak. Turizm tesisleri, denize sıfır olacak şekilde planlanmayacak ve sahilde geniş bir bant genel kullanıma açık olacak.

İPTAL TALEBİ REDDEDİLMİŞTİ
TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Ege Çevre ve Kültür Platformu ve vatandaşlar tarafından açılan davada Danıştay 6’ıncı İdari Dava İdaresi Cumhurbaşkanı kararının iptali talebini reddetmişti. Mahkemenin kararı davacılar tarafından Danıştay İdari Dava Genel Kurulu’na taşındı.

SİT KARARINA DURDURMA
Öte yandan Çeşme Projesi’nin önüne açan SİT derecelerinin düşürülmesi kararı ile ilgili mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Son olarak İzmir 2’nci İdare Mahkemesi, bilirkişi kararı doğrultusunda bölgenin bir bölümünde SİT derecesinin düşürülmesi ile ilgili iptal kararı verirken bir diğer kısmı ile ilgili de iptal kararını reddetti.