GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
13 Ocak 2021 Çarşamba 11:05

İzmir’in kuzeyini kurtaran karar!

İzmir’in Kınık ilçesinde yapılması için düzenlenen termik santral ve düzenli depolama alanı planları mahkeme tarafından iptal edildi.

EGEDESONSÖZ- Kınık’ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onay verilen ve termik santral yapılmasının önünü açacak olan planlara Şehir ve Plancılar Odası İzmir Şubesi’nden itiraz gelmişti. Mahkemelik olan planlara ilişkin olarak yargı, tarım ve orman alanlarını olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle iptal kararı verdi.

FİBA Holding’in sahibi İşadamı Hüsnü Özyeğin tarafından yapılmak istenen termik santrali projesinin özel mülkiyetteki alanların büyük bölümü imar planlarında tarım-makilik/fundalık ve orman alanında kalmaktaydı.

İzmir 6. İdare Mahkemesi’nin iptal kararına gerekçe olarak “dava konusu plan kararları ve önerilen arazi kullanım kararlarının; planlama alanı ve çevresine ilişkin doğal yapı özellikleri kapsamı, doğal yapı üzerindeki olası çevresel etkileri, yer seçim ilkeleri(özel ürün arazilerinin tarımsal niteliği ve bütünlüğünün olumsuz etkileneceği, yeterli önlemlerin alınmamış olduğu), mevzuata(5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu, Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik hükümleri), üst ölçekli plan kararlarına uygun olmadığı gerekçeleriyle, söz konusu planlar iptal edilmiştir” denildi.