GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
26 Eylül 2016 Pazartesi 10:15

İzmir’in köklü lisesinde protesto: Öğretmenine dokunma!

İzmir'de 'proje okulu' statüsündeki liselerde görev yapan öğretmenlerden 8 yılını dolduranlar norm fazlası olarak belirlendi. Bornova Anadolu Lisesi’nde yapılan ve veliler ile öğrencilerin de destek verdiği basın açıklamasında karar protesto edildi.

2014-2015 eğitim öğretim yılında Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği kapsamında 'Öğretmenlerin aynı eğitim kurumunda azami çalışma süresi' yeniden gündeme geldi.

Yönetmeliğin 48'inci maddesinde düzenlenen azami çalışma süresi adaylık dahil 8 yıl olarak belirlendi. 2015-2016 yılında vazgeçilip yapılmayan atamalar, bu yıl uygulanmaya başlandı. Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü'nün 19 Eylül 2016 tarihli genelgesinde norm fazlası öğretmenler ile özel program ve proje uygulayan eğitim kurumlarında (proje okulları) 4 ve 8 yılını dolduran öğretmenleri de kapsayacak şekilde duyuru yapılacağı bildirildi.

Bu kapsamda İzmir'de 'proje okulu' statüsündeki Bornova Anadolu Lisesi, İzmir Fen Lisesi ve Cahit Kora Anadolu Lisesi'nde görev yapan öğretmenlerden 8 yılını dolduranlar norm fazlası olarak belirlendi. 4 yıldan fazla 8 yıldan az görev süresi bulunan öğretmenlerin ise istemeleri halinde atamalarının yapılacağı belirtildi. Bu genelge doğrultusunda, Bornova Anadolu Lisesi'nde 58, Cihat Kora Anadolu Lisesi'nde 30, İzmir Fen Lisesi'nde ise 14 öğretmen norm ve ihtiyaç fazlası oldu.

Karar köklü liselerin öğrenci ve velilerinin tepkisiyle karşılaşırken, sendikalar da uygulamayı eleştirdi.

İzmir Bornova Anadolu Lisesi yeni hafta perdeyi protestoyla açtı. Okul bahçesinde yapılan basın açıklamasına CHP Grup Başkanvekili, CHP Milletvekili Musa Çam, Manisa Milletvekili Eğitim-Sen 4 Nolu Şube Başkanı Cevat Dizci, öğrenci velileri ve öğrenciler de destek verdi.

Eğitim-Sen Şube Başkanı Düzci, "Bu uygulamadan vazgeçmenizi, öğretmenlerimize ve okulumuza dokunmamanızı istiyoruz. Hep birlikte okuluma ve öğretmenime dokunma diyoruz" ifadelerini kullandı.

Bornova Anadolu Lisesi mezunu CHP Grup Başkanvekili Manisa Milletvekili Özgür Özel de, "Okullarımıza ne zaman bir saldırı olsa öğrencisiyle, velisiyle, mezunuyla hep direniş gösteriyoruz. Bugün burada okulumuza sahip çıkmak için bir araya geldik. Bu adı uygulama projesi olan ve okullarımıza zarar veren uygulamanın etkilediği okulları savunmaya hep birlikte devam edeceğiz" diye konuştu. 

CHP Milletvekili Musa Çam da, "Bu kadar başarılı bir okulun öğretmenlerini gerekçe göstermeden başka okullara tayin etmek mümkün değil, siyasi iktidar belli bir grubu bu okullara yerleştirmek istemektedir" diye konuştu.

GEÇEN HAFTA KAMPANYA BAŞLATILMIŞTI
BAL'da geçen hafta öğrenciler imzasıyla bir imza kampanyası başlatmıştı. Kampanyada "Geleneğimize, kimliğimize, öğretmenlerimize, özgür ve aydınlık geleceğimize sahip çıkacağız" vurgusu yapılmıştı. (Haber servisi, sol.org.tr)