GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
24 Kasım 2020 Salı 19:15

İzmir’in kalbine yapılacak projede ikinci raunt! Mimarlar ve Şehir Plancıları ortak dava kararı aldı

TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir  Şubesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın İzmir Yeni Kent Merkezi'nde Alsancak stat alanı arkasındaki 140 bin metrekarelik Tariş arazilerini kapsayan imar planlarına yeniden dava açacaklarını duyurdu.

Oktay GÜÇTEKİN/EGEDESONSÖZ-  2003 yılından itibaren kamuoyunun yakından izlediği' İzmir Yeni Kent Merkezi Planı' kapsamında, Alsancak’taki Tariş'e ait değerli arazilerle ilgili imar planlaması ve buraya yapılacak proje ile ilgili üç yıl önce harekete geçilmişti.

Tariş Birlikleri ile Emlak GYO arasındaki protokolün ardından yeniden planlanan ve satışa sunulan dev arazi için hızla ihale süreci işletilmişti. Planlamada 75 bin 814 metrekarelik kısmını emsal 2 yapılaşma koşullu ticaret-turizm-konut alanı, 7 bin 862 metrekarelik kısmını resmi tesis alanı, 39 bin 769 metrekaresini park, 5 bin 274 metrekaresini emsal 2 yapılaşma koşullu özel eğitim tesisi alanı, 3 bin 477 metrekaresini Emsal 1.50 yapılaşma koşullu ilkokul alanı, 5 bin 590 metrekarelik kısmını eğitim tesisi alanı, 2 bin 733 metrekarelik kısmı ibadet alanı (cami) olarak belirlenmişti.

Konu ile ilgili olarak Şehir Plancıları Odası’nın 2019 yılında başlattığı hukuki süreç devam ederken yeniden onaylanan planlara TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ve TMMOB Mimarlar Odası İzmir  Şubesi ortak dava açma kararı aldı.

Odalar dava açma gerekçesi olarak, onaylanan planlarda yapılan nüfus artışı olmasına karşın sosyal donatı alanının azaldığına, inşaat alanının arttırıldığına dikkat çekildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin 14 Ekim 2016 tarihinde onayladığı Alsancak Liman Arkası ve Salhane Bölgesi Uygulama İmar Planı plan notlarında turizm-ticaret-kültür tanımında konut kullanım oranının yapı inşaat alanının üçte birinden fazla olmayacağı kabul edilmiş olduğu vurgulanırken inşaat alanının yüzde 40'ına kadar konut yapılabilmesine olanak tanınmasının mevzuata aykırı olduğu belirtildi.