GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
6 Haziran 2016 Pazartesi 09:29

İzmir’in kahraman çobanı çevre ödülü aldı ama…

Efemçukuru’ndaki altın madenine karşı kazandığı yargı zaferiyle bilinen Efemçkurlu keçi çobanı Ahmet Karaçam’a Avukat Noyan Özkan Çevre ve Ekoloji Mücadelesi Ödülü verildi. Ankara’da düzenlenen törene Karaçam keçilerini bırakacak birini bulamadığı için gidemedi.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir'de yıllardır tartışma konusu olan, ruhsatı ve ÇED süreçleri mahkemeye taşınan Efemçukuru Altın Madeni'ne karşı açtığı davayı kazanan keçi çobanı Ahmet Karaçam’a Dünya Çevre Günü nedeniyle Avukat Noyan Özkan Çevre ve Ekoloji Mücadelesi Ödülü verildi.

YARGI ZAFERİ

Tüprag Madencilik Şirketi’ne ait Efemçukuru’ndaki altın madeninin kapasite artışı ile ilgili talebi valilikten onay alırken madenin faaliyete geçtikten sonra 2008 yılında yaptığı acele kamulaştırma işlemi ile ilgili yeni yargı kararı çıktı. 

Şirketin, maden sahasını genişletmek için yaptığı acele kamulaştırma talebine itiraz eden ve tek dava açan isim olan köylü Ahmet Karaçam’ı Danıştay haklı bulmuştu. 

Yıllar önce,  toplam 35 parsel için alınan acele kamulaştırma kararına dava açan Karaçam mücadelesini sürdürürken diğer köylüler ise maden şirketi ile anlaşarak arazilerini satmışlardı.

KEÇİLERİNİ BIRAKIP ÖDÜL ALMAYA GİDEMEDİ

Yargı zaferinin ardından Karaçam’a Avukat Noyan Özkan Çevre Ve Ekoloji Mücadelesi onur ödülü verildi. Önceki gün gerçekleştirilen ödül törenine Ahmet Karaçam katılamadı. Efemçukuru’nda çobanlığa devam eden Karaçam keçilerine bakacak kimsesi olmadığı için  Ankara’ya ödül almaya gidemedi. Karaçam yerine ödülü Avukatı Arif Ali Cangı aldı.