GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
31 Mart 2019 Pazar 23:37

İzmir’in kadın adaylarından hangileri seçildi?

Millet İttifakı Balçova, Karaburun ve Selçuk’ta, Cumhur İttifakı ise Kiraz, Karşıyaka, Dikili, Konak ve Güzelbahçe’de kadın adayları sahaya sürdü. 31 Mart yerel seçimlerinin kesinleşmeyen sonuçlarına göre 4 aday sandıktan zaferle ayrılırken 4 isim ise mağlubiyet yaşadı.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Türkiye’de milyonlarca seçmenin kilitlendiği sandık mesaisinde heyecan doruktaydı. 31 Mart yerel seçimlerinde İzmir’de ayrıca birbirinden önemli gelişmeler yaşanırken yer yer oluşan sürprizler dikkat çekti.

AK Parti ile Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) yer aldığı Cumhur İttifakı İzmir’in 5 ilçesinde kadın adayları sahaya sürdü. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti’nin yer aldığı Millet İttifakı da 3 ilçede tercihini kadın adaydan yana kullandı.

31 Mart yerel seçimlerinden elde edilen kesin olmayan sonuçlara göre; Balçova Belediye Başkan Adayı Fatma Çalkaya rahat bir seçim geçirdi. 3 dönemdir Balçova Belediye Başkanlığı görevini yürüten ve YSK’nın engeline takılan Mehmet Ali Çalkaya’nın eşi Fatma Çalkaya sandıkta yüzde 67’lik oy oranına ulaştı.

Yarımada’nın güzide ilçesi Karaburun’da ise CHP’li aday İlkay Girgin Erdoğan yüzde 42.3’lik oy oranıyla belediye başkanı seçildi.

2014 yerel seçimlerinde ise AK Parti’ye kaybedilen ilçeler arasında olan Selçuk’ta Filiz Ceritoğlu Sengel de yüzde 51.7’lik oy oranına ulaştı ve ipi büyük farkla göğüsledi.

DSP’nin büyük bir sürprize imza attığı ve mevcut Başkan Saliha Özçınar’ın oldukça zorlandığı Kiraz’da değişim yaşanmadı. 2014 yerel seçimlerinde MHP’yle seçimi kazanan ve sonrasında AK Parti’ye geçen Özçınar yine sandıktan galibiyetle ayrıldı. Özçınar yüzde 47.8’lik oy oranını yakaladı ve ikinci dönemi için vize aldı.

CHP’nin Türkiye’de en çok oy aldığı ve İzmir’de de ‘kale’ olarak nitelendirilen Karşıyaka’ya AK Partili Belediye Başkan Adayı Ayda Maç büyük bir farkla mağlup oldu. Yüzde 71.6’lık oyu alan CHP’li Cemil Tugay’ın arkasında yer alan Maç yüzde 20.7’de kaldı.

Kentin kuzeyinde yer alan Dikili’de de Cumhur İttifakı’nın Belediye Başkan Adayı MHP’li Sema akıncı yüzde 35.8’lik oranı yakaladı ve seçimi ikinci sırada tamamladı.

İzmir’in kalbi Konak’ta Millet İttifakı, Cumhur İttifakı’nı ağır bir yenilgiye uğrattı. AK Parti Konak Belediye Başkan Adayı Melek Eroğlu, yüzde 32.8’lik oy oranında kaldı. Rakibi CHP’li Abdül Batur ise yüzde 63.7’yi yakaladı ve ipi göğüsledi.

Güzelbahçe’de ise AK Partili Burcu Dereci ise mevcut Belediye Başkanı CHP’li Mustafa İnce’nin yüzde 70.2’lik oy oranı karşısında yüzde 23.1’te kaldı.