GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
16 Şubat 2024 Cuma 09:29

İzmir’in hayat damarında büyük tehlike!

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi ve İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, yağış azlığı sebebiyle İzmir’e hayat veren Tahtalı Barajı’nda doluluk oranında özellikle yaz aylarında tehlike beklediğini söyleyerek su tasarrufunun önemine dikkat çekti.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ-  İklim krizi sebebiyle mevsimlerde yaşanan değişimler yüzünü yağış azlığı ve kuraklık  olarak gösteriyor.

Bilim insanlarının iklim krizinden en fazla etkileneceği kentlerden biri olacağını belirttiği İzmir’de içme suyunu sağlayan Tahtalı Barajı’nda su seviyesinin önceki yıllara göre düşük olması endişe yaratıyor.

2022 yılının Şubat’ında su seviyesi 179.925.000 metreküp iken 2023 yılında bu seviye 118.384.000 metreküpe suya inmişti.

Geçtiğimiz yıl yaz mevsiminde günlük su tüketiminin 680.000 metreküpe düştüğü barajda uzmanlara göre de bu tarihten itibaren düşecek yağışların barajın su seviyesini olumlu etkilemesi beklenmiyor.

BU YIL HALA YÜZDE 32’YE ÇIKAMADI
Konuyla ilgili Egedesonsöz’e açıklamalarda bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi ve İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, ciddi bir kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya olduğumuza dikkat çekti.

Prof. Yaşar son yağan yağmurların baraja ancak yüzde 1 etki ettiğini ifade etti. Yaşar, Tahtalı Barajı’nda kritik bir düşüş olduğunu belirterek, “2022 yılında Tahtalı Barajı doluluk oranı yüzde 60 civarındaydı. 300 milyon metreküpün yüzde 60’ının dolması ciddi bir oran. 2023 yılında ise bu oran yüzde 42’ye düştü. Bu yıl hala yüzde 32’den çıkamadı. Kasım ayında yüzde 28’lere düşmüştü. Kasım ayında güzel yağışlar almasına rağmen İzmir, yüzde 32’den yukarı çıkamadı. İstanbul’un durumu iyi ancak İzmir yüzde 32’den yukarı çıkamaz.  Bu da gelecek yıl su seviyesinin yüzde 20’lere düşmesi anlamına geliyor. Suyu Tahtalı'dan 250 bin metreküp olarak kullanıyoruz. Bu da yüzde 20’lere tekabül ediyor. Bu yaz itibariyle Tahtalı Barajı'nda tehlike bekliyor. Su tasarrufu hepimiz için önemli hale geliyor.Bu yıl kuraklık açısından çok tehlikeli” dedi.