GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
10 Aralık 2022 Cumartesi 09:36

İzmir’in Gelintepe’si yok ediliyor!

Kayyum tarafından yönetilen Koza Altın Şirketi, Kozak Yaylası’ndaki Gelintepe bölgesindeki altın madeni çıkarmak için sondaj çalışmalarının başlandığı öğrenildi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Darbe girişimi sonrası TMSF tarafından atanan kayyum ile yönetilen Koza Altın Şirketi, Bergama Ovacık altın madenindeki cevherin tükenmesi üzerine yakın yerlerde üretim arayışına girdi. Sondaj ve fizibilite çalışmaları sonucunda, çam ağaçlarıyla kaplı Kozak Yaylası’nda, dört ayrı yer belirleyen şirket, sadece Çukuralan’da üretime başlayabildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2009 yılında ‘ÇED olumlu’ kararı verdiği Bergama’daki Gelintepe Altın Madeni Açık Ocak İşletmeciliği projesi EGEÇEP, Kozak Çevre Derneği, DİSK, TMMOB ve Bergama Çevre Platformu tarafından yargıya taşınmış ve İzmir İzmir 3. İdare Mahkemesi, Bergama ilçesindeki Gelintepe ve Ovacık altın madenlerinin ÇED olumlu kararını iptal etmişti.  

Kararda, “ÇED raporlarının alanın gerçek flora, fauna ve diğer canlı grupları bakımından tür çeşitliliği, popülasyon zenginliği, Türkiye’deki dağılışı, yok olma durumu belirlenmeden hazırlandığı” tespiti yer almıştı.

SONDAJ ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Ardından 2018 Ağustos ayında verilen ikinci ‘ÇED olumlu’ kararı ile birlikte Kozak Yaylası’nda Kapıkaya ve Gelintepe mevkilerinde altın aranmasının önü açılmıştı. Ancak üzerinden 4 yıllık geçmesine rağmen bölgede adım atılamamıştı. Edinilen bilgilere göre Gelintepe bölgesinde sondaj çalışmaları başlamış durumda. ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre Gelintepe bölgesinde çalışmalarda 51 bin 499 ton cevher çıkarılması ve üretilecek olan cevherin Ovacık Altın Madeni’ne taşınması planlanıyor. Madenin çıkarılması patlatma yöntemi de kullanılacak.



‘NE DEĞİŞTİ DE VAZGEÇTİLER?’
Egedesonsöz’e açıklamalarda bulunan Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel şirketin ilk sondaj çalışmalarının beklentileri karşılamadığını ifade ederek “Cevherin yetersiz olması gerekçesiyle çalışmaları başlatmadılar. Şimdi sondaj çalışmaları ile tekrar karşımıza çıktılar. Ne değişti de bu kararlarından vazgeçtiler? Gelintepe mevkisi köylülerin yayla olarak kullandığı ve hayvancılık yaptığı bir bölge. O bölgede bir çalışma başladığında köylüler bize bilgi veriyorlar. Çalışmalar bölge halkından kaçırılmaya çalışılıyor. Anlaşılır gibi değil. Biz yargı mücadelemiz ile ilk sürece engel olmuştuk. Kozak Yaylası’na Çukuralan’dan sonra Yukarıbey tarafından da girmeye çalışıyorlar. Koza Altın Madeni Kozak’a girme derdinde. Biz de aynı endişe ve korkuları yaşıyoruz. Bu çalışma o bölgenin yok edilmesi anlamına gelir. Koza’nın kayyumu tarafından dayatılan hukuksuzca yasadışı sondajları kabul etmiyoruz. Bu konuda sağlıklı bilgiye de erişmekte zorlanıyoruz.” dedi.