GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
18 Eylül 2017 Pazartesi 14:13

İzmir’in en büyük kördüğümü!

Ege Mahallesi’nde yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesine 3 ihalede talip çıkmaması üzerine avukat Dinçeroğlu açıklamalarda bulundu. Ayrıca bölgede İstanbullu müteahhit Durbakayım’ın 47 bin metrekarelik arazisinde gerçekleştireceği projenin de başlamaması kafalarda soru işareti oluşturdu.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Konak’ta bulunan Ege Mahallesi’nde 7 hektarlık alanda yapmak istediği kentsel dönüşüm için yeniden ihale kararı alındı.

Yoğunlukla Roman vatandaşların yaşadığı bölgede gerçekleşecek projeye 3’üncü seferde de talip çıkmaması sonrasında bir kez daha yapım ihalesine gidilme yolu seçildi.

1’inci Etap kentsel dönüşüm çalışması için bölgede yaşayan vatandaşlarla uzlaşmaya çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin süreçte izlediği stratejiye ilişkin açıklamalar geldi.  

Türkiye Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, dönüşümde yaşanan, Uzundere’dekine benzer tıkanıklık için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne öneride bulunarak, ‘İhale şartlarının müteahhitler için kar edilebilir bir oranda olması lazım. Bir yatırım yapılacak. Orada müteahhitlere para kazanabilecekleri oranda teklifler verilmesi çok daha uygun olur” önerisinde bulunmuştu.

ANCAK YÜZDE 10’LA UZLAŞI SAĞLANMIŞTIR!
Gelişmelerin ardından İzmirli Avukat Enis Dinçeroğlu Ege Mahallesi’ndeki süreç için Egedesonsöz’e açıklamalarda bulundu. Tıkanıklığın sadece müteahhitlerin alacağı karla ilgisi olmadığını ifade eden Dinçeroğlu, “7.5 hektarlık bir alana matuf, bu alanın 2.5 hektar civarı ihdaslarla elde edilen belediye alanına tekabül etmektedir. Geriye kalan 5 hektar civarında tapulu alanın 1- 1 buçuk 5 hektara yakın alanı Ege Mahallesi Ev Sahipleri Derneğine üye kişilerin malik olduğu alanlardan oluşmaktadır ve bunlarla uzlaşı sağlanamamıştır. Şifahen edindiğimiz bilgilere göre derneğe üye olmayan diğer tapu maliklerinden de 7 hektarın ancak yüzde 10’una tekabül eden bir oranda tapu sahibi ile uzlaşı sağlanmış olup yine büyük bir kesim ile uzlaşma sağlanamamış bulunmaktadır” dedi.

BELEDİYE BURADA EMRİVAKİ DAVRANIYOR!
Dinçeroğlu, Ege Mahallesi Ev Sahipleri Derneği ile birlikte beş hak sahibi geçtiğimiz Temmuz ayında yürütmenin durdurulması talebini içeren iki ayrı dava açtığını da belirtti.  

Dernek ve hak sahipleri o dönem, İzmir Valiliği’nin projenin yapımı için verdiği ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dava açmıştı.  Bir diğer dava ise imar uygulamalarının iptali için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne açılmıştı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm Alanı’nda uygulanan 3194 sayılı İmar Kanunu 15’inci ve 16’ıncı madde uygulamasının ve buna dayanak Belediye Encümeni kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için açıldı.

Dilekçede, “Belediye’nin inşaat yapmaya elverişli olmayan parsellerini inşaata elverişli hale getirmek ve kamulaştırılacak taşınmazların DOP (Düzenleme Ortaklık Payı) kesintileri sonrası düşük miktar ve bedel ile kamulaştırılmasını sağlamak için” bu işlemi yaptığı önü sürüldü, yürütmenin durdurulması ve idari işlemin iptali istendi.

Dinçeroğlu bu gelişmeleri, “Belediye burada emrivaki davranıyor. Sanki özel sektör gibi hırslı hareket ediyor. Buradaki sorun sadece müteahhitlerin karlılık olayı değildir” olarak yorumladı.

ESKİ YAPILAR YIKILDI FAKAT PROJE BAŞLAMADI!
Ayrıca bölgede bulunan 47 bin metrekarelik araziyi satın alarak kentsel dönüşüm alana komşu olan İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım’ın sahibi olduğu Teknik yapı firması daha yeni projeye başlamadı. Satın alınan alandaki eski yapılar yıkılırken ticaret, turizm, konut, park ve cami inşa edilecek projenin başlanmaması akıllarda soru işareti yarattı. Firmanın bölgedeki kentsel dönüşüm kördüğümünün çözülmesini beklediği öne sürüldü.

FİRMANIN PARSELLERİNDE NELER OLACAK?
A Parsel ticaret, turizm ve konut alanı fonksiyonlu. Fonksiyon alanı 247 bin 189 metrekare. B Parsel ticaret, turizm ve konut alanı fonksiyonlu. Fonksiyon alanı 8 bin 468 metrekare. Park alanı fonksiyonlu parselin metrekaresi ise 11 bin 679 metrekare. Cami alanı fonksiyonlu parselin metrekaresi ise 2 bin 733 metrekare.