GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
24 Ocak 2023 Salı 10:12

İzmir'in dağlarında eko-kırım... 1,7 milyon ağaç kesilecek!

TEİAŞ Genel Müdürlüğü’nün İzmir’de inşa edeceği RES elektrik enerjisi iletim hattı için 1 milyon 787 bin 519 ağaç ve ağaççık kesilmesi gündemde. TEİAŞ 34,3 kilometrelik hattaki ağaç kesimi için de ihaleye çıktı.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TEİAŞ Genel Müdürlüğü tarafından İzmir’in Kınık ilçesi ile Manisa’nın Kırkağaç ve Akhisar ilçeleri sınırları içerisinde inşa etmeyi planladığı 154 kV Kınık-Kırkağaç RES Elektrik Enerjisi İletim Hattı ile ilgili yaptığı başvuruyu sonuçlandırdı.

Bakanlık 34,3 kilometre uzunluğundaki hat için ‘ÇED olumlu’ kararı verdiğini ilan etti. 10 milyon 951 bin TL’ye mal olacak elektrik enerji iletim hattı boyunca 2 adet nihai, 48 adet taşıyıcı, 16 adet köşe durdurucu ve 24 adet durdurucu direğin inşa edilmesi planlanıyor. Projenin ömrünün 30 yıl olarak öngörülmesi ise dikkat çekti. En yakın yerleşim yerine uzaklığı 230 metreye kadar düşecek elektrik hattı için ayrıca proje kapsamında 22 bin metrekarelik alanda kamulaştırılacak.

ARKEOLOJİK SİT ALANINDA GEÇİYOR
1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda elektrik enerji iletim hattı ‘’Orman Alan"’, ‘‘Tarım Arazisi", ‘‘Sulama Alanı", ‘‘Çayır-Mera", ‘‘Kırsal Yerleşme Alanı", ‘‘Organize Sanayi Bölgesi", ‘‘Tarım ve Hayvancılık Geliştirme Alanları", ‘‘Birinci Derece Arkeolojik Sit Alanı", ‘‘Baraj", ‘‘Otoyol-Ekspres Yol", ‘‘Birinci, İkinci ve Üçüncü Derece Yol" ile ‘‘Dere" güzergâhlarından geçiyor.



1,7 MİLYON AĞAÇ VE AĞAÇCIK
Proje ile ilgili en dikkat çeken nokta ise kesilecek ağaç sayısı olması. Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre 1 milyon 787 bin 519 ağaç kesilecek. Proje inceleme alanı içerisinde Kızılçam, Göknar, Meşe ağaçlarından oluşan koru ve bozuk koru orman alanları yer alıyor.

Proje tanıtım dosyasında “Proje kapsamında kesilecek olan ağaç sayısı ile ilgili yapılan hesaplamalarda ormanlık alandan geçen güzergahın tamamının ağaç örtüsü ile kaplı olduğu (en kötü senaryo) düşünülerek yapılmıştır. Projenin inşaat çalışmalarından etkilenecek orman alanı yaklaşık 1322823,97 m2 (132,28 ha) ’dır. Bu alan üzerinde meşe ağaçlarından oluşan koru ve bozuk koru vasfındaki orman alanlarında yaklaşık 1787519 adet (1787519 m3 ) adet ağaç ve ağaççık EEİH’nin tesisi sırasında kesilecektir” ifadeleri yer aldı.

İHALEYE ÇIKTI
Öte yandan Türkiye Elektrik İletim A.Ş Genel Müdürlüğü (TEİAŞ) 3. Bölge Müdürlüğü İzmir Manisa sınırındaki enerji iletim hatlarının güzergahı üzerindeki ağaç, diken, çalılık, diri bitki örtüsü ve makilik alanların kök temizliği ve servis yolu açılması işi için ihaleye çıktı.