GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
7 Ağustos 2024 Çarşamba 08:12

İzmir’in bir değeri yok oluyor!

Kendine has lezzetiyle ünlü, coğrafi tescilli Çeşme kavununun üretimi, tarım arazilerinin yapılaşmaya açılması nedeniyle yarı yarıya düştü. Çeşme kavunu üreticisi Sedat Şimşek, “İnsanlar Çeşme kavunu üretmeyi bıraktı. Üretim yarı yarıya azaldı. Eskiden tonlarca Çeşme kavunu TIR’larla Almanya’ya giderdi.  Şimdi Çeşme’ye bile yetmiyor” dedi.

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – Çeşme’nin coğrafi tescilli ürünü olan Çeşme kavunu üretiminde tehlike çanları çalıyor. Tarım arazilerinin imara açılmasından ve yapılaşmanın artmasından dolayı üretim alanları daralıyor.

Egedesonsöz’e konuşan Çeşme kavunu üreticisi Sedat Şimşek, coğrafi tescilli kavunun üretimi ile ilgili son durumu anlattı.

‘ÇEŞME’YE BİLE YETMİYOR’
Şimşek, yaptığı açıklamada “İki senedir yağmur kıt. Bahar yağmurları olmadığı için üretim de düştü. Bir de domuz derdimiz var. Domuz geliyor, kavunları parçalıyor.  Diğer yandan insanlar arazilerini satıyorlar. Çeşme kavunu üretmeyi bırakıyorlar. Üretim yarı yarıya azaldı. Eskiden tonlarca Çeşme kavunu TIR’larla Almanya’ya giderdi.  Şimdi iç piyasaya yetmiyor. Çeşme’ye bile yetmiyor. Eskiden Çeşme kavunu yılbaşına kadar dayanırdı. Şimdi sulamadan dolayı mıdır bilmem dayanıklılığı azaldı. 1 haftaya çürümeye başlıyor. Eski kokusu kalmadı. 2000’lerin başından beri böyle” dedi.

‘ŞEHİRDEN GELENLER 1-2 SENE DENEYİP BIRAKIYOR’
Tarım alanlarının satılmasından kaynaklı üretimin azaldığını dile getiren Şimşek, “Özellikle Ovacık tarafında adam alıyor tarlayı tel örgü çeviriyor, ev yapıyor, konteyner koyuyor. Üretici de mecbur kalıyor, tarlasını satıyor onlara. Araziler her sene gitgide azalıyor. Ben babamın mesleğini sürdürüyorum. 55 yaşındayım, hala kavun üretmeye devam ediyorum. Bizden sonra kim devam ettirecek? İlla yapanlar olur, son diye bir şey yok. Gençler şehirlere gidiyor, farklı işlere giriyor. Şehirden Çeşme’ye gelenler de heves ediyor. Kavun, anason yetiştirmek istiyor. 1-2 yıl çabalıyorlar ama zor geliyor, devam ettiremiyorlar” ifadelerini kullandı.

Üretim maliyetlerinin artmasının da olumsuz etkileri olduğundan bahseden Şimşek, destek beklediklerini belirterek, “Bir şekilde maliyetleri karşılamaya çalışıyoruz, bu işi devam ettirmeye çalışıyoruz. Çeşme kavununun kilosu 30-40 liradan satılıyor. Biz hayvancılık da yapıyoruz ama seneye hayvancılığı da bırakacağım. Yetişemiyorum. Devletin çiftçiye mazot desteği de yeterli değil” diye konuştu.