GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
16 Ekim 2020 Cuma 11:22

İzmir’in baraj raporu: Bu kış suyun damlası altın!

İZSU Genel Müdürü Aysel Özkan, kurak bir yaz geçirdiğimizi, suyu daha idareli kullanmamız gerektiğini belirterek, "Sık sık suyu tasarruflu kullanalım diye uyarılar yapıyoruz ama bu kez durum ciddi. Başlatacağımız yeni kampanya ile tasarrufu artırmayı planlıyoruz" dedi ve olası bir sıkıntı durumunda devreye sokulacak önlemleri anlattı

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ -  İzmir ve Ege bölgesinde son derece kurak geçen yaz sonunda barajlarda doluluk oranları, önemli ölçüde düştü.  Önümüzdeki kış aylarında da yeterli yağış olmaması halinde su sıkıntısının, daha üst seviyelere çıkacağı öngörülüyor.  Barajlardaki su miktarının azalmasıyla, tasarruf bir kez daha gündeme geldi. İZSU Genel Müdürü Aysel Özkan, vatandaşları su tasarrufuna yöneltmek için, çok daha etkili olacak bir kampanya başlatacaklarını, bundan böyle herkesin, hatta tarım yapanların bile suyu dikkatli kullanmaları gerektiğini söyledi.

TEK ARTIŞ, BALÇOVA BARAJI'NDA
Tahtalı Barajı'ndaki doluluk oranı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 67.90'dan yüzde 39.91'e geriledi. Gördes Barajı'ndaki doluluk, yüzde 9.66'dan yüzde 5.77'ye, Ürkmez Barajı'nda yüzde 53.04'ten yüzde 33.75'e, Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı'nda yüzde 52.34'ten yüzde 17.56'ya, Güzelhisar Barajı'nda ise yüzde 68.62'ten yüzde 48.13'e düştü. Balçova Barajı'ndaki oran ise yüzde 6.84'ten yüzde 15.67'ye yükseldi.

İZSU'NUN ÖNLEM PAKETLERİ HAZIR
İZSU Genel Müdürü Aysel Özkan, 107 gün sonra İzmir'e yağmur düştüğünü hatırlatarak, "Kuyularımızın da su seviyeleri düştü. İzmir'in suyunu doğru yönetebilirsek ve tasarruf edebilirsek, bu kışı sorunsuz geçiririz. İZSU olarak önlemleri alıyoruz. Gördes Barajı'nda da su seviyesi düşük ancak oradan aldığımız su miktarını artırmak için Kavaklıdere Arıtması'nı da devreye sokmak istiyoruz. Bunun için iletim hatları yapıyoruz. Gördes'in suyunu, Sarıkız Arıtma'dan geçirip kullanıyoruz. Kavaklıdere de devreye girerse, bu barajdan gelecek suyu artıracağız."

İDARE EDEMEYECEĞİMİZ BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL
Dinlenmeye alınan Sarıkız kuyularının yeniden faaliyete sokulacağını, Halkapınar'da saniyede 10000 metreküp olan arıtmayı, kapasite artırımıyla 15000 metreküpe çıkaracaklarını anlatan İZSU Genel Müdürü Aysel Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İdare edemeyeceğimiz bir durum söz konusu değil. Su sıkıntısı, sadece İzmir'e mahsus bir durum değil. İstanbul da, Ankara da, Bursa da aynı sorunu yaşıyor. İyi bir su yönetimiyle, suyla ilgili sıkıntılı sıkıntılı süreci kolayca aşabiliriz. Yeter ki vatandaşlarımız, su tasarrufuna yönelik tedbirlere uysun, suyu idareli kullansın, israf etmesin."