GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
15 Kasım 2023 Çarşamba 17:51

İzmir'in akciğerlerine JES tehdidi!

Seferihisar'da kurulu bulunan ve dönem dönem doğaya su salınımı iddiaları ile gündeme gelen jeotermal santralini işleten RSC Elektrik, Menderes'te jeotermal kaynak aramak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan izin istedi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, İzmir'in Menderes Çatalca Mahallesi'nde hayata geçirilmek istenen "1603 Numaralı Ruhsat Sahasında Jeotermal Amaçlı Kaynak Arama Sondajı (1 Adet)" projesi ile ilgili çevresel etki değerlendirme süreci başlattığını duyurdu.

RSC Elektrik Üretim İnşaat Turizm Şirketi tarafından yapılan başvuruya göre sondaj kuyusu İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'na göre orman alanında kalıyor. Parsel ise aynı zamanda tapu kayıtlarında zeytin ağaçlı tarla olarak kayıtlı.

Şirket proje için 3 milyon 200 bin TL bütçe ayırırken sondaj çalışması sonucu çıkan jeotermal akışkanın sıcaklık ve debi değerlerine göre sahada elektrik santrali kurulabilecek.

Şirket aynı zamanda İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ortak olduğu İzmir Jeotermal A.Ş'ye ait Seferihisar'daki jeotermal elektrik santralini de işletiyor. 

Söz konusu santral dönem dönem doğaya su salınımı iddialarıyla gündeme geliyor.

Artes Enerji'ye bağlı RSC Elektrik Üretim Şirketi'nin sahibi ise İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) eski üyesi Haydar Ali Çakmak. 

Ayrıca unutulma hakkını kullanan Çakmak, mahkeme kararıyla İYİ Parti GİK üyesi olarak geçtiği haberleri kaldırmıştı.