GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
7 Aralık 2022 Çarşamba 11:58

İzmir'in akciğerleri için hayati karar!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ‘kamu yararı’ kararı verdiği Kozak Yaylası’ndaki granit ocağı şahıs arazileri kamulaştırılacak.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – UNESCO Dünya Kültür Mirası koruma bölgesinde olan ve Ekolojik Hassas Bölge olarak tanımlanan Bergama Kozak Yaylası’nda açılması planlanan yeni granit ocağı için ‘işletme izni’ veren Enerji Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü son olarak aynı ruhsat sahası için ‘kamu yararı’ kararı aldı.

Alınan karara göre Şaşmazlar Granit Şirketi işletilmesi planlanan ‘40666’ ruhsat numaralı maden sahasındaki şahıs arazilerinin kamulaştırılmasının önü açıldı.

İlçenin Okçular Mahallesi sınırlarında yer alan ruhsat sahası içerinde 2012 yılında aldığı ‘ÇED kapsam dışı’ kararları ile çalışmalarına başlayan şirket 2017 ve 2019 yıllarında kapasite artışı için yeni ‘çevresel etki değerlendirme’ başvurusunda bulunmuş ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan onay alamamıştı.

Balıkesir sınırında yer alan 247,5 hektarlık ruhsat sahası için şirketin yakın zamanda yeniden ÇED başvurusunda bulunması bekleniyor.