GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
7 Şubat 2017 Salı 10:01

İzmir’in 2 mahallesinde toprak kayması paniği: O anlar kamerada!

Ali Fuat Cebesoy Mahallesi’nde inşaat firmalarının toprak aldığı tepeden kopan parçalar vatandaşların yüreğini ağzına getirdi. Benzer bir durum da Bozyaka Mahallesi’nde yaşandı. Taşınan toprak, yağmur sularıyla beraber bir sokağı tamamen kapattı.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - Karabağlar’ın Yeşilyurt Semti’nde inşaat şirketlerinin önce toprak aldığı sonrasında da temel attığı bir bölgede heyelan riski oluştu.

Ali Fuat Cebesoy Mahallesi’nde 9510 Sokak’taki apartman sakinleri facia olma ihtimalinden dolayı tedirginlik yaşamaya başladı. İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin bulunduğu bölgedeki yapay bir tepede beliren tehlike vatandaşları isyan ettirdi.

Geçmiş dönemde araziden önce toprak alındı daha sonra da inşaat çalışması yapıldı. İnşaat sırasında yerin altında su kaynaması sebebiyle kayma olduğunu fark eden müteahhit firma temel attıktan sonra işi yarıda bıraktı. Firma yetkililerinin inşaata yaz mevsiminde devam edileceğini belirttikleri öğrenildi.



Bölge halkı alanın bir dönem Yeşilyurt'un topraklarının döküldüğü yer olduğunu ifade ederek, inşaatlar yapılırken temelden çıkan toprakların buraya döküldüğü söyledi. 

BOZYAKA MAHALLESİ’NDE DE SOKAK KAPANDI!
Öte yandan ilçedeki Bozyaka Mahallesi 3078 Sokak’ta da benzer bir durum yaşandı. Bir inşaat firması başka bir alandaki çalışmasında temel attığı sırada çıkardığı toprağı getirip bölgeye dökünce vatandaşlar sıkıntı yaşadı. Taşımayla yerleştirilen toprak düşen yağmurların ardından kayma yapınca mahalle sakinleri yolu kullanmakta zorluk çekerken zemine demirden yapay yürüme yolu yapıldı. Hatta bazı evlerin kapılarına kadar gelen çamurdan dolayı vatandaşlar evlerine girip çıkmakta sıkıntı yaşadı.  Mahalle sakinleri duruma isyan etti.


BELEDİYEDEN İKİ MAHALLE İÇİN AÇIKLAMA!
Karabağlar Belediyesi iki mahalle için de gerekli müdahalelerin yapıldığını bildiren bir açıklama yayınladı.
Buna göre; Ali Fuat Cebesoy Mahallesi’ndeki bölgeye İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından istinat duvarı için ruhsat düzenlendiği fakat müteahhit değişikliği sebebiyle taş duvar ruhsatının tanzim edildiği belirtildi. Daha sonra sözlü şikayet sebebiyle de parsel güvenliğinin sağlanmadığı tespit edildiği, müteahhit firma, yapı denetim şirketi ve şantiye şefine İmar Kanunu’nun 34 ve 40’ıncı maddelerine göre tebligatın gönderildiği ifade edildi. Sürecin devam ettiği belirtilirken mahsurların giderilmemesi halinde encümene sevk işleminin başlayacağı öğrenildi.

Belediye, Bozyaka Mahallesi’nde sokağın kapanmasıyla ilgili ise, binaların Zabıta Müdürlüğü ekiplerince tahliye edilip mühürlendiğini belirtti.  Çevredeki binaların tehlikeye girmesinden dolayı müteahhit, şantiye şefi ve yapı denetim şirketine gerekli önemlerin alınması için tebligat gönderildiği ifade edildi.  Müteahhit firmanın ise olumsuzlukları 3 gün içinde gidereceğini belirttiği öğrenildi.  Daha sonra olumsuz durum giderilmeyince belediyenin para cezası keserek olumsuz durumların giderilmesine karar verdiği belirtildi.  Daha sonra müteahhit firmaya 10 gün süre verildiği ve firmanın ek süre istediği belirtildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri alt yapı çalışmaları için duruma müdahale ederek sorunun 3-4 güne biteceğini ilçe belediyesine bildirirken yol yapımının ise firma tarafından yapılacağı öğrenildi. Eğer firma yol çalışmasını yapmazsa devreye Karabağlar Belediyesi’nin gireceği ve eksikliklerin giderileceği açıklandı. Fakat daha sonra masrafların müteahhit firmadan tahsil edileceği ifade edildi.