GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
27 Temmuz 2023 Perşembe 11:51

İzmir’in 2 büyük ilçesi saatlerce elektriksiz kaldı… Vatandaşlar çıldırdı!

İzmir’in 2 büyük ilçesi Buca ve Karşıyaka’da, dün akşam saatlerinde meydana gelen elektrik kesintileri sonrasında bölge halkı ciddi mağduriyet yaşadı. Mağdur olan vatandaşlar sosyal medyada isyan ederken Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Özgür Tamer aşırı sıcakların devam etmesi halinde bu tür kesintilerin yaşanabileceğini açıkladı.

Ahmet Can KARATAŞ/ EGEDESONSÖZ- Türkiye Afrika’dan gelen çöl sıcaklıkları ile kavruluyor. 85 yılın en sıcak günlerinin yaşandığı İzmir’de ise havaların aşırı ısınması hayatı olumsuz etkileyen sıkıntıları da beraberinde getirdi.

Aşırı sıcaklar sebebiyle İzmir’in 2 büyük ilçesinde dün akşam saatlerinde saatlerce süren elektrik kesintileri meydana geldi. Buca ve Karşıyaka ilçesindeki elektrik kesintisi sebebiyle vatandaşlar ve esnaf mağduriyet yaşadı. Mağdur vatandaşlar yaşanan kesinti sonrasında sosyal medya üzerinden yoğun şikâyette bulundu.

Gelen yoğun şikayetler sebebiyle Buca Belediyesi ise sosyal medya hesabından yayınladığı mesajla GDZ Elektrik A.Ş.’nin açıklamasını aktardı. Açıklamada trafolarda aşırı ısınma meydana geldiği ve kalıcı zarara sebebiyet verilmemesi için kapatılıp, soğutma çalışması yapıldığı ve bazı trafolar da ise aşırı yük nedeniyle arızaların yaşandığı ifade edildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 “Sıcak hava koşullarından kaynaklı trafolarda aşırı ısınma meydana geldiği ve kalıcı zarara sebebiyet verilmemesi için kapatılıp, soğutma çalışması yapıldığı ve bazı trafolar da ise aşırı yük nedeniyle arızaların meydana geldiği bizlere bildirilmiştir. Arızanın çözümü için kalabalık bir ekip ile çalışmalara müdahale edilmektedir. Biz de konuyu yakından takip ediyoruz. Saygılarımızla”

Peki yüksek sıcaklık sebebiyle trafolarda yaşanan aşırı ısınma önlenebilir mi? Egedesonsöz’e açıklamada bulunan TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Özgür Tamer, yatırım ve alt yapı iyileştirmeleri ile bu kesintinin önlenebileceğini açıkladı.

Başkan Özgür Tamer yaptığı açıklamada, “Trafoların bu tarz aşırı sıcaklardan etkilenmemesi için yatırım ve altyapıda iyileştirmelerin olması gerekiyor. Hem ülkemizin içerisinde bulunduğu döviz kurlarındaki şartlar hem de genel olarak birçok ekonomik kriter sebebiyle yatırımların yapılması gecikebiliyor. Bu durumda tabi ki, piyasalaştırılan, özelleştirilen elektrik şebekesinin de etkisi var” dedi.



TRAFOLARDA AŞIRI ISINMA SEBEBİYLE…
Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Özgür Tamer, Dün akşam İzmir’in 2 büyük ilçesinde meydana gelen kesintilerin nedenini şu şekilde ifade etti:

“İzmir'de dün akşam 2 bölgede enerji kesintisi yaşanmış. İlk bölge Buca. Buca'daki enerji kesintisinin nedeni ise trafoda oluşan bir arıza kaynaklı. Diğer bölgemiz ise Bostanlı ilçesi Şemikler kısımlarında oluşmuş. Bostanlı'da meydana gelen enerji kesintileri, planlı ve kontrollü olarak gerçekleşmiş. Bunun nedeni ise, havaların çok sıcak olmasından dolayı trafolarda oluşan aşırı ısınma diyebiliriz. Birde tabi klimalara aşırı yüklenmesi sebebiyle, TEİAŞ tarafından GEDİZ'e, 'Aşırı yüklenme ve trafoların aşırı ısınmasından kaynaklı, sıkıntı yaşayabilirsiniz' uyarısı gidiyor. Bu nedenle ise GEDİZ trafolarda planlı elektrik kesintisi oluşturuyor. Aslında bu yaşanan olay bizim rutin mühendislik faaliyeti olarak adlandırabileceğimiz bir olay. Çok yanlış bir durum yok, genel olarak iklim şartları ve bu şartların elektrik sistemine etkisinin olağan sonuçları”

BU TARZ KESİNTİLER KAÇINILMAZ
Doğru yatırımlar yapılabilseydi bu tarz kesintilerin önüne geçilebilecek olduğunu söyleyen Başkan Tamer, bu yaz için Trenin kaçtığını da belirtti. Başkan Tamer, “Havalar bu sıcaklıklar ile giderse, bu tarz kesintilerin belli periyotlarla olması kaçınılmaz. Trafoların bu tarz aşırı sıcaklardan etkilenmemesi için yatırım ve altyapıda iyileştirmelerin olması gerekiyor. Hem ülkemizin içerisinde bulunduğu döviz kurlarındaki şartlar hem de genel olarak birçok ekonomik kriter sebebiyle yatırımların yapılması gecikebiliyor. Bu durumda tabi ki, piyasalaştırılan, özelleştirilen elektrik şebekesinin de etkisi var. İşin ticari bir boyutu olduğunda bu yaşadığımız durumlar kaçınılmaz bir hale geliyor. Bu tarz kesintilerin önlenmesi için daha fazla yatırım yapılsa önlenir miydi? Uzun vadede evet önlenilebilirdi. Ancak içerisinde bulunduğumuz bu yaz için konuşuyorsak bu yaz için bu tarz kesintileri engelleyebilmek mümkün değil. Normal şartlarda çok beklediğimiz bir sıcaklık değil şuanda yaşadığımız sıcaklıklar” dedi.