GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Kültür - Sanat
10 Eylül 2018 Pazartesi 11:27

İzmir Fuarı'nda Edebiyat Sohbetleri

87. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında düzenlenen Edebiyat Sohbetlerinin ilk günkü konuğu Kerimcan Kamal oldu.

Ticari kimliğinin yanı sıra, sanata ve sanatçıya verdiği değerle de ön plana çıkan İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında bu yıl ikinci kez düzenlenen Edebiyat Sohbetleri, KAFA Dergisi yazarı Kerimcan Kamal ile başladı. Aynı zamanda televizyon kanallarında muhabirlik, editörlük ve haber koordinatörlüğü de yapmış olan Kamal, iki yıl ara ile yazdığı “Güzel Kaybedenler” ve “Karşı” kitaplarından yola çıkarak okurlarıyla keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.

Kültürpark içerisinden yer alan İzmir Sanat’ın bahçesinde gerçekleşen söyleşide okurlarıyla tek tek el sıkışan Kerimcan Kamal, İzmir’in kendisi için kent olmaktan çok daha büyük bir anlam ifade ettiğini belirterek, “Böyle bir kentin kurtuluş gününde sohbet ediyor olmak bizim için iki kez değerli. İzmir’de başka bir duygu var. Son düşmanın İzmir’den denize dökülüp bir ülkenin kuruluş mayasının ilk atıldığı nokta olmasından öte bir duygu bu. İzmir’in ilerde Türkiye’nin nasıl bir ülke olacağına dair karar noktası olduğunu düşünüyorum. İzmir’de olmak bu noktada benim için özgürlük demek. Özgürlük de benim için yediğimiz yemek kadar önemli çünkü başka türlü yaşamayı bilmiyorum” dedi.

“KAZANAN VEYA KAYBEDEN BİR DÜNYA OLMAMALI”
Sevenleriyle “Düş ve Gerçeği Yazmak” konulu söyleşide buluşan Kamal ilk olarak “Güzel Kaybedenler” üzerine konuştu. Kamal, “Kaybedenleri yazmak daha kolaydır ama onu bir de kaybedene sormak lazım. Gazetecilik hayatım boyunca pek çok şey yaşadım. Ama bunu bir kaybetme meselesi olarak görmüyorum. Bu kitap kaybetmeye bir övgü değil kaybetmenin olmadığına inanmaya bir teşvik. Ben kazanan veya kaybeden bir dünyanın olmaması gerektiğine inanıyorum. Çocuklara kazanmak ve kaybetmek üzerine bir senaryo anlatılmamalı. Onları ilkokuldan itibaren sürekli bir kaybetme korkusu ile yaşatıp ancak kazandığı zaman değer gördüğünü hissettirerek dünyanın en mutsuz insanlarını yetiştiriyoruz. Ne üretirsek üretelim değerliyiz. Önemli olan tek şey insanın kendisinden yeni bir şeyler yaratabilmesi” dedi.

“İYİ VE KÖTÜ OLMAK BİR TERCİHTİR”
İyi ve kötü olmanın bir tercih olduğunu söyleyen Kamal, “İnsan hayatta birçok yere sürükleniyor. Fakat o nehrin içinde akıp giderken bir şekilde kendinizi ifade etmeye çalışıyorsunuz. İyi olmak kavramına inanıyorum. İyi veya kötü olmak bir tercihtir. Bu tercihlerin sonunda başınıza bir şeyler gelir. İyilik de kötülük de her gün kazanıyor. Önemli olan şey bizim nerede durduğumuz ve nereye yönelmek istediğimiz” ifadesini kullandı.

KAMAL’DAN EDEBİYAT DERGİLERİNE DESTEK ÇAĞRISI
İnsanların az okuduğu bir dönemde edebiyat dergilerinin daha çok teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Kamal, “İnsanlar fikirlerini ve hikâyelerini yazanları takip etsinler. Keşke 500 tane daha dergi çıksa. Bırakın insanlar yazsın. Yazmamız lazım. Edebiyatı bazen cep boy haline getirip insanlara ulaştırmamız lazım, insanlara ulaşmanın her yolunu denemek lazım. Edebiyat dergileri bunun bir yoluysa,  bunun daha çok teşvik edilmesi lazım” dedi.