GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
22 Aralık 2023 Cuma 13:28

İzmir’e yeni zehir gemisi!

Fransız menşeili Raymond Croze adlı bir kablo döşeme gemisinin İzmir Aliağa’ya söküm için yola çıktığı öğrenildi. Gemide 50-100 ton arasında asbest olduğu belirtiliyor.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Gemi sökümünün çevreye ve işçi sağlığına etkileri kamuoyunda tartışmalara neden olan Aliağa Gemi Söküm Tesisleri’nde asbestli olduğu bildirilen bir geminin daha sökümü gündemde. 

Fransa bayraklı Raymond Croze adında bir Fransız kablo döşeme gemisi söküm işlemleri için Aliağa’ya doğru yola çıkmış durumda. 

50-100 TON ARASINDA ASBEST
Geminin tehlikeli madde envanteri raporunda (IHM) 50 ile 100 ton arasında asbest içerdiği bilgisi yer alıyor. 

BOYADA DA ASBEST RİSKİ
Ayrıca geminin boyalarında da asbest olma ihtimali yüksek ancak bu durumun bilgisi tehlikeli madde envanteri raporunda yer almıyor. 

27 ARALIK'TA İZMİR'DE
‘Sea Vanquish" isimli römorkör tarafından çekilen ile geminin 27 Aralık Çarşamba günü sabah saatlerinde Aliağa’da olması bekleniyor. Resmi kayıtlara göre geminin sahibi Orange Marine isimli şirket.

1983'TE İNŞA EDİLMİŞ
1983 yılında inşa edilen Fransız bandıralı 'Raymond Croze' adlı telekomünikasyon gemisi, İstanbul Boğazı'nın altından geçen internet kablolarının bakım ve onarımı çalışmalarını da yapmıştı.

RAPORLARA DA YANSIDI
Asbestli gemilerin sökümü ile sık sık sık gündeme gelen Aliağa Gemi söküm tesislerinin çevreye olan etkileri, İzmir Büyükşehir Belediye’sinin, Aliağa ve yakın çevresindeki sanayi kuruluşlarının yarattığı çevre kirliğinin boyutlarının belirlenmesi amacıyla Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve TÜBİTAK ile birlikte hazırladığı bilimsel çalışma raporuna da yansımıştı. Raporda gemi söküm tesislerinin toprağa, bitkilere ve havaya  olan etkileri ayrıntılı olarak ele alınmıştı.

AKCİĞER KANSERİNE NEDEN
Asbest liflerini çözmeye çalışırken vücut tarafından üretilen asit akciğer zarında yaralar oluşturuyor. Bu hastalığa asbestoz deniyor ve etkisini göstermesi 10-20 yılı bulabiliyor. Ayrıca malign mezotelyoma denilen bir kanser türü ve akciğer kanserine yol açabiliyor.