GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
2 Kasım 2016 Çarşamba 08:43

İzmir’e yapılacak yüzen LNG tesisine EPDK onayı

Kolin Şirketler Grubu tarafından Aliağa’da yapılacak ‘yüzen doğalgaz depolama tesisi’ için süreç hızlandırıldı. Proje için çıkan acele kamulaştırma kararının ardından EPDK’dan gerekli onay geldi.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Ege Bölgesi’nde yaptığı enerji yatırımlarının yanı sıra Soma’nın Yırca Köyü’nde yapmayı planladığı termik santral projesiyle gündeme gelen Kolin Grubu’na bağlı Etki Liman Doğalgaz A.Ş. tarafından yapılacak yüzen LNG Terminali için süreç hızlandırılıyor.

Firmanın Aliağa ve Foça arasındaki Çakmaklı köyünde, Kızılburun mevkiinde yapımına başladığı Depolama ve Gazlaştırma Terminali için gerekli olan doğalgaz ve petrol taşıma hattı kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen taşınmazlar üzerinde Bakanlar Kurulu 2 ay önce acele kamulaştırma kararı almıştı.

EPDK’DAN ONAY
Proje için başlatılan acele kamulaşma kararıyla boru hattı çalışmaları hız kazanırken süreci hızlandıracak bir karar da Enerji Piyasası Denetleme Kurumu’ndan (EPDK) geldi. EPDK,  toplantıda Ekim’de gerçekleştirilen toplantıyla Etki Liman Doğalgaz projesinin kullanım ve esaslarına onay verdi.

750 MİLYON DOLAR
Hükümete yakınlığı ile bilinen Kolin Grubu yapacağı proje için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 2021 yılında tesisin faaliyete başlayacağını ifade etmişti. 

Türkiye’nin üçüncü LNG depolama ve gazlaştırma terminali olarak inşa edilmesi planlanan tesisin, aynı anda 280 bin metreküp LNG depolama ve yıllık 6,3 milyar metreküp gazlaştırma kapasitesine sahip olması planlanıyor. Proje’nin yaklaşık yatırım maliyeti, 750 milyon Dolar olarak belirlendi.

İNŞAAT İZNİ İSTEYEN LİMAN BAŞKANI GÖREVDEN ALINMIŞTI
Öte yandan yapımı süren depolama tesisi gündeme Aliağa Liman Başkanı Behlül Karataş’ın görevden alınmasıyla gündeme gelmişti. Proje kapsamında yapılan iskele inşaatının izinsiz olduğu gerekçesiyle bölgede faaliyet gösteren Yeni Foça Forumu, Aliağa Kaymakamlığı'na itirazda bulunmuş, konu Aliağa Liman Başkanı Behlül Karataş’a gelmişti.

Karataş’ın firmadan iskele inşaatı ile ilgili belgeleri istemesi ve belgelerin olmadığı takdirde soruşturma açılacağını bildirmesi üzerine görevden alınmıştı. Karataş'ın yerine ise Kürşat Ayyıldız getirilmişti.