GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
9 Ekim 2020 Cuma 12:39

İzmir’e 'üniversiteli' etkisi: Ev kiraları yüzde 30 düştü!

İzmir'de üniversitelerin olduğu Buca, Bornova ve Balçova'daki 1+1 öğrenci evleri, pandemi nedeniyle boş kaldı. Ev sahipleri, kira bedelini 300-500 lira arasında düşürdüğü halde kiracı bulamıyor. Kredi kullanarak öğrenci evine yatırım yapan vatandaşlar da taksitleri ödemeyince,  mülkünü satışa çıkardı ama evlere dönüp bakan yok.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - YÖK'ün üniversiteleri eğitim öğretime açma girişiminde bulunmasına rağmen Sağlık Bakanlığı'nın önerisiyle eğitimin tüm üniversitelerde online olarak yapılması bekleniyor. 11 Mart'tan itibaren öğrencilerin uzaklaşmaya başladığı üniversitelerde kimse olmayınca, 1+1 veya 2+1 olarak üretilen öğrenci evlerinde büyük bir kriz yaşanmaya başladı. İzmir'in üniversite şehirleri olan Bornova, Buca ve Balçova'daki yaklaşık 60 bin öğrenci evinin çok büyük bir bölümü boş kaldı.

BUCA'DAKİ ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 95'İ MEMLEKETİNDE
60 bin öğrenciye ev sahipliği yapan Buca'da inşaat ve gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren Suat Nezir, "Öğrencilerin en fazla yüzde 5'i Buca'da. Evler, yurtlar boşaldı. Kira bedelleri 300 ile 500 lira arasında düştüğü halde 1+1 veya 2+1 öğrenci evleri, aylardır kiracı bekliyor" dedi.

Buca'da 25 bin civarında öğrenci olduğuna dikkat çeken Nezir, şunları söyledi:

"Pek çok yatırımcı, kredi çekerek öğrenci evi satın aldı. Kiranın üzerine biraz para ilave edip kredisini ödüyordu. Maalesef, onlar da evlerinde kiracı olmadığı için taksitleri ödeyemez oldu. Bir süre sonra çok daha büyük bir kriz yaşanabilir. İyi dönemlerde kiralar 1700 liraya kadar çıkmıştı. Şimdi 1200 liraya kadar düştü ancak kiracı yok. Böyle giderse, kira bedelleri daha da düşecek. Buca, öğrencilerin yokluğunda hayalet bir şehir haline döndü. Onların yokluğunda kafeler, restoranlar, eğlence mekanları da sinek avlıyor."

GÖKÇİN: DEVLETTEN YARDIM GELMEZSE, KEPENK İNDİRİZ
Ege Bölgesi Öğrenci Yurtları Derneği Başkan Yardımcısı Çeliker Gökçin, bir kız, bir de erkek öğrenci yurdu işlettiğini, ancak ikisini de kapatma durumuna geldiğini söyledi. Üç tane öğrenci evine aylardır kiracı bulamadığını itiraf eden Gökçin, "Kiramı ödeyemiyorum. Sektör olarak bizler bittik. Devlet, özel kolejlere 150 bin liralık destek verdi. Biz yurt işletmecileri de devletten destek bekliyoruz. Eğer öyle bir destek gelmezse, kepenk indiririz" diye konuştu.

ÖĞRENCİ EVLERİ, MÜTEAHHİTLERİN ELİNDE KALDI
Bornova'daki öğrenci evlerinde de durum farklı değil. Çok sayıda öğrenci evine "Kiralık" yada "Satılık" ilanı asılırken, bu ilçedeki özel yurtlar da boş kaldı. Ege Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi'ni bünyesinde barındıran Bornova'da da öğrenci evi fiyatlarındaki düşüşe rağmen kiracı bulunamıyor. Yaşar Üniversitesi'nin olduğu bölgede 1+1 daireler geçen yıl 3 bin liraya kadar kiralık verilebilirken, bugün 1500 liradan kiracı bekliyor.

ERSOY: ÖĞRENCİ EVİ TALEBİ DİP YAPTI
İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin çevresindeki öğrenci evleri de ortalama 2 bin 500 liraya rahatlıkla kiracı bulurken, bugün 2 bin liraya kimse kiralamıyor. Erol Ersoy Gayrimenkul'ün sahibi Erol Ersoy, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin de online eğitim vermek durumunda kalması nedeniyle, eskiden mülk sahibi açısından çok cazip olan kiralama işleminin, artık dip yaptığını söyledi. Ersoy, "Kiralar, doğal olarak geriledi. Eskiden kiralık ev bulmakta zorlanırdık, şimdi kiracı bulmakta zorlanıyoruz. Talep olmayınca, kiralık evler çoğaldı. Bu arada kiralama olmayınca, satış eğilimi arttı. Mülk sahipleri, evlerin gerçek değerinden yüzde 10-20 oranında düşük bedelle satmaya çalışıyor" ifadesini kullandı.

ARTIK GÜNLÜK KİRALAMA DÖNEMİ BAŞLADI
Öte yandan Buca ve Bornova'daki evlerin, günlük kiralama yöntemiyle değerlendirilmeye başlandığı öğrenildi. Talebin yoğun olması nedeniyle 1+1 ve 2+1 ağırlıklı öğrenci evleri inşa eden müteahhitler de, yaşanan krizden dolayı satış yapmakta zorlanıyor.