GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
27 Ekim 2020 Salı 09:43

İzmir'e gelen 'grip aşısı' miktarı belli oldu!

Son dönemlerde yetersizliği nedeni ile tartışmalara neden olan 'grip aşısı' ile ilgili konuşan İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan " İzmir'e 25-30 bin aşı geldi. Bu süreçte tabi toplam olarak İzmir'e gelecek aşı miktarı 430 bin civarında olacak. Bu aşıların üç bölüm halinde gelmesini bekliyoruz. Sonuç olarak bunların üretimi oldukça zor, bundan kaynaklı olarak dünyanın her yerine olduğu gibi bize de gönderiliyor" ifadelerini kullandı.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, İzmir'e gelen grip aşısı ile ilgili konuştu. İzmir'e üç parça halinde toplamda 430 bin aşının geleceğini belirten Sayılkan, ilk etap olarak gelen aşı miktarının 25-30 arası olduğunu söyledi.

İzmir'e aşının üç parça halinde geleceğini söyleyen İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, "Hekimler yazabiliyorsa reçeteyi yani risk grubundaysa, kişiye reçete veriyor ve vatandaş o reçete ile bize geliyor. Bizde o reçeteyi sisteme giriyoruz ve Bakanlık onayı verdiyse depodan aşıyı teslim ediyoruz vatandaşa. Yani eskisi depoyu arayıp diğer ilaçlar gibi 'parayla şu kadar getir' diyemiyoruz. Aslında doğru bir sistem işliyor. Yani aşının sayısı kısıtlı olduğu ve koronavirüsten kaynaklı herkesin de aşı olmak istediği için bunun doğru bir sisteme oturtulması lazım. Zaten bunu biz önermiştik ki bundan 35-40 gün önce yaptığımız basın açıklamasında 'parası olana değil, ihtiyacı olana verilsin' dedik ve sistem şu an böyle oldu. Tabi insanlar alışmadığı için, tepki gösterenler, mutlu olmayanlar oluyor. Sistemi duyurmalarının ardından tabi vatandaşlar artık daha bilinçlendi. İzmir'e 25-30 bin aşı geldi. Bu süreçte tabi toplam olarak İzmir'e gelecek aşı miktarı 430 bin civarında olacak. Bu aşıların üç bölüm halinde gelmesini bekliyoruz. Sonuç olarak bunların üretimi oldukça zor, bundan kaynaklı olarak dünyanın her yerine olduğu gibi bize de gönderiliyor. Reçete yazdırmaya gitmez ve talepte bulunmazsa insanlar istenilen kriterler daha çok genişleyebilir. 70 yaşa, 65 yaşa düşebilir masala. Eskiden hipertansiyon hastalığı olanlara aşı verilebiliyordu ancak şuanda sadece hipertansiyonu olan hastaları yüksek risk grubunda olarak görmüyorlar" dedi.

1.5 MİLYON AŞI GETİRİM TALEBİ REDDEDİLMİŞ
Eczacılar Birliği'nin Sağlık Bakanlığı'na 1.5 milyon aşı getirme talebinin reddedildiğini söyleyen Sayılkan, "Buradaki asıl sorun aşı miktarının az istenmesi. Firmadan ya da başka ülkelerden aşı miktarı daha fazla istenebilirdi. Bizim üst örgümüz olan Eczacılar Birliği, 'bizde 1.5 milyon aşı getirelim' dediklerini ancak, Sağlık Bakanlığı'ndan izin alamadıklarını söylüyorlar. Yıllardır gelen aşı miktarı ile bu yıl gelen aslında aynı. Ancak vatandaşlar eskiden aşı vurulmak istemiyordu. Bu sene kovid ile ilgili talebin patladığı bir dönemi yaşıyoruz. Yani kovid olmasa 1.3 milyon aşı yine ülkemiz için yeterli olacaktı. Aşının geldiği ilk gün tüm İzmir'de 300-400 tane satılabildi. Ancak tabi ilk günden sonra hekimlerde yazma konusunda pratik kazandı ve risk grubundaki hastalarda aşılarını yazdırıyor. Eskiden olsa gelen aşı miktarı 2 günde biterdi, ancak şuan gelen aşının bitmesi 1 ay sürecektir" ifadelerini kullandı.

KUR SABİTLEMESİ DAHA GERÇEKÇİ OLMALI
2019 yılında gerçekleştirilen kur sabitlemesi yüzünden kalp ve tansiyon ilaçlarının temini konusunda sıkıntıların yaşandığını ifade eden Tuncay Sayılkan, kur sabitlemesinin daha gerçekçi yapılması gerektiğini söyledi. Sayılkan "Şu an bazı ilaçlar yine piyasada bulunmuyor. Örneğin tansiyon ve kalp ilaçlar dönem dönem piyasada olup, dönem dönem kayboluyor. Bunların nedeni ise, ilaç konusunda uygulanan fiyat politikaları. Geçen sene Şubat ayında, 2020 yılı içerisinde fiyatların belirleneceği kur belirlemesi yapıldı.  Bu tutar Euro için 3.81 TL olarak belirlendi. Şuan ise Euro 9.5 TL seviyesine gelmiş durumda. Bu durumda olsanız siz Türkiye'ye ilaç getirir misiniz? Kurun biraz daha gerçekçi olması lazım" diye konuştu.