GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
3 Temmuz 2019 Çarşamba 16:07

İzmir'den YKS'deki o soruya dava

İzmir Barosuna kayıtlı bir Avukat, Üniversite sınavındaki bir sorunun mevzuata aykırı olduğunu öne sürerek yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtı. Ankara İdare Mahkemesi’ne açılan dava dilekçesinde “Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın 1921 yılında yayımladığı Tekalif-i Milliye Emirleri’nde Türk Ordusunun hangi ihtiyacından bahsedilmediği” sorusunun doğru yanıtının şıkların hiçbirinde yer almadığı belirtildi.

EGEDESONSÖZ- İzmir Barosuna kayıtlı bir Avukat, Üniversite sınavındaki bir sorunun mevzuata aykırı olduğunu öne sürerek yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtı. Ankara İdare Mahkemesi’ne açılan dava dilekçesinde “Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın 1921 yılında yayımladığı Tekalif-i Milliye Emirleri’nde Türk Ordusunun hangi ihtiyacından bahsedilmediği” sorusunun doğru yanıtının şıkların hiçbirinde yer almadığı belirtildi.

ŞIKLARIN HEPSİ DOĞRU
Avukat Eren İlhan Güney, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı’nı (ÖSYM) dava etti. Sınavdaki Türk Dili Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 Testinin 33’üncü sorusunun iptalini isteyen Güney, sorunun mevzuata aykırı olduğunu belirterek, ÖSYM Başkanlığı’nın yükümlülüğünü yerine getirmediğini iddia etti. Ankara İdare Mahkemesi’nde ‘Yürütmenin Durdurulması’ gerekçesiyle açılan davada “Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın 7-8 Ağustos 1921’de yayımladığı Tekâlif-i Milliye Emirleri’nde Türk ordusunun hangi alandaki ihtiyacından bahsedilmemiştir?Sorusunun şıklarının hepsinin doğru olduğu kaydedildi. Avukat Güney dilekçesinde şu cümlelere yer verdi; Sorunun yanıtlarında A)Motorlu taşıt B)Silah ve cephane C)Kılık kıyafet D)İnsan gücü E)Haberleşme aracı şıkları yer alıyor. Cevap Anahtarında da sorunun yanıtının E şıkkı yani ‘Haberleşme Aracı’ olduğu belirtilmiştir. Ancak; soruda hangi seçeneğin yanlış olduğu sorulmuşsa da verilen seçeneklerin tamamı doğrudur.İddialarımızın doğruluğu hususunda kaynak olarak İş Bankası tarafından yayınlanan ve "Gençler için Fotoğraflarla Nutuk" kitabı gösterilecektir” dedi.

İPTALİ ŞART
Dava dilekçesinde tek tek şıkların değerlendirmesine de yer veren Avukat Eren İlhan Güney, şöyle devam etti; “A) ‘Motorlu taşıt’ seçeneği irdelendiğinde ekte sunduğumuz Nutuk'ta sayfa 416'da 8 numaralı emirle "…otomobil, kamyon lastiği…%40'ına el koydum" ibaresinden motorlu taşıt ihtiyacı olduğu anlaşılmaktadır. B) ‘Silah ve cephane’ seçeneğinde Nutuk'ta sayfa 416'da 7 numaralı emirle "halkın elinde savaşmaya yarar bütün silah ve cephanenin üç gün içinde verilmesinin" emrolunduğu görülmekle silah ve cephane ihtiyacından bahsedilmektedir.C) ‘Kılık kıyafet’ seçeneğinde Nutuk'ta sayfa 416'da 2 numaralı emirle "vatanda her aile birer kat çamaşır birer çift çorap ve çarık hazırlayıp ulusal vergiler komisyonuna verecekti." Ve 3 numaralı emirde "…dikilmiş dikilmemiş çarık, potin, demir kundura çivisi…%40'na bedeli sonra ödenmek üzere el koydum" ibaresinde kılık kıyafet ihtiyacından bahsedilmiştir. D) ‘İnsan gücü’ seçeneği irdelendiğinde Nutuk'ta sayfa 416'da 9 numaralı emirle "kasatura, kılıç, mızrak ve eğer yapabilecek sanaatkarların adlarıyla birlikte sayılarının ve durumlarını saptattım." Şeklinde bir ibare bulunduğu, bunun da insan gücünden faydalanmaya dönük olarak yapıldığı anlaşılmaktadır.E) ‘Haberleşme aracı’ seçeneği’nde Nutuk'ta sayfa 416'da  8 numaralı emirle "benzin, vakum,gres…….telefon makinesi kablo,pil,çıplak tel,yalıtkan maddeler ve bunlara benzer malzemeler…..stoklarına el koydum" denilmiştir. Bu da haberleşme aracı olan telefon makinesi ile haberleşme aracı yapmaya yarayan malzemelere el konulduğunu göstermektedir.Bu sebeple sorunun doğru cevabının “Haberleşme aracı” olması mümkün olmadığı gibi, belirtilen soruda tüm seçenekler, doğru seçenektir ve bu sebeple iptali gerekmektedir.