GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
15 Aralık 2016 Perşembe 15:33

İzmir’den ‘yaz saati’ tepkisi: Balbay’dan önerge, Baro’dan açıklama

Yaz/kış saati uygulamasının kalıcı olarak bitirilmesinin ardından çocukların zifiri karanlıkta yollara düşüp yine karanlıkta okula başlaması velilerin tepkisini çekmeye devam ederken İzmir’den 2 önemli açıklama geldi.

EGEDESONSÖZ - Hükümet kararıyla yaz/kış saati uygulamasının kalıcı olarak bitirilmesinin ardından çocukların zifiri karanlıkta yollara düşüp yine karanlıkta okula başlaması velilerin tepkisini çekmeye devam ederken İzmir’den 2 önemli açıklama geldi.

- DERS SAATLERİ DEĞİŞECEK Mİ? 

CHP İzmir Milletvekili ve Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi Mustafa Ali Balbay, Bakan Berat Albayrak tarafından cevaplandırılmak üzere önerge verirken, İzmir Barosu da uygulamaya tepki gösterdi.

CHP İzmir milletvekili ve Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi Mustafa Ali Balbay Enerji Bakanlığı tarafından yapılan “Yaz Saati” açıklamalarına ilişkin Bakan Albayrak’ın yanıtlaması isteğiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.

Balbay yapılan açıklamaların ülke gerçeklerini yansıtmadığını ifade etti. 

Balbay bakanlığa, “elektrik tasarrufu mu eğitimin kalitesi mi daha önemli. Siz devlet olarak tasarruf etmiş olabilirsiniz ama vatandaşın elektrik faturası yüzde 10 arttı.  Bunu nasıl açıklayacaksınız” diye sordu.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaları eleştiren Balbay sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bakanlık mesai saatleri ve tüketim miktarları bakımından bir tasarruf ve kazanç açıklıyor.  Elektrik tüketiminde 2,5 milyar liralık bir kazanç olduğunu söylüyor. Bu tasarruf ve kazanç vatandaşımıza nasıl yansıyor acaba. Vatandaşın elektrik fatura bedeli yüzde 10 arttı, tasarruf bu mu?”

Önergesinde Bakanlığın aynı gün iki farklı açıklama yapmasını sorgulayan Balbay, “Şikayetlere ilişkin bakanlık hangi çalışmaları yürüttü.  Bir envanter çıkarıldı mı? Alınması gereken tedbirler neler olacak. Hangi gerekçelerle yaz saati uygulamasına devam edilmesi isteniyor.” dedi.

Yaz saati uygulamasına ilişkin akademik bir rapor var mı diye soran Balbay varsa raporun bir nüshasının kendisine verilmesini talep etti.

Milli Eğitim Bakanlığı yaz saati uygulamasının eğitimde yaşattığı mağduriyetleri dikkate alacağını açıklarken, aynı hükümetin Enerji Bakanlığı uygulamada ısrar ediyor. Bu ısrarın asıl sebebini soran Balbay Bakan Albayrak’tan şu sorularına yanıt istedi:

1. Yaz saati uygulamasına ilişkin bakanlık makamına kadar ulaşan vatandaş şikayetleri neler olmuştur?  Şikayetlerle ilgili konular ve yarattığı mağduriyetler bakımından bir veri tabanı çıkarılmış mıdır? Vatandaşlarımız en çok hangi mağduriyetlerini bakanlık makamına iletmişlerdir?

2. Bakanlık açıklamasında ifade edilen uygulamaya ilişkin röntgen çekilmiş midir? Bu kadar kısa sürede çekilen röntgende hangi bulgu ve sonuçlara ulaşılmıştır?

3. Uygulama hakkında bakanlığın aynı gün içinde birbirine zıt iki farklı karar açıklamasının sebebi nedir?

4. Yaz saati uygulamasına dayanaklık eden akademik çalışma var mı?  Varsa kim hazırlamıştır?  Raporun bir nüshasının tarafıma gönderilmesi mümkün müdür?

5. Vatandaşlarımızın elektrik fatura bedellerinin uygulama nedeniyle yüzde 10 artmış olması hesapladığınız tasarrufa dahil midir?

6. Bakanlığın tasarrufu ile vatandaşın tasarrufunu karşılaştırdığınızda sonuç nedir?

7. Milli Eğitim Bakanlığı yaz saati uygulamasının eğitimde yaşattığı mağduriyetleri dikkate alıp, bünyesinde bir çalışma yapmayı kabul ederken, aynı hükümetin diğer bir bakanlığı olarak toplumumuzun tüm kesimlerini olumsuz etkileyen uygulama için ısrarınızın asıl sebebi nedir?

8. Hükümetiniz enerji tasarrufunu eğitimin kalitesinden daha mı önemli görüyor?

BARODAN DA TEPKİ VAR
İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, "yaz saati uygulamasının yıl boyu sürdürülmesi"nin ciddi tehlikeler oluşturduğu ve verimsizlikler yarattığını savunarak, uygulamayı eleştirdi.

Özcan, İzmir Barosunda düzenlediği toplantıda, "yaz saati uygulamasının yıl boyu sürdürülmesi" kararının sonuçları araştırılmadan ve uzmanlara danışılmadan verildiğini, bazı ailelerin kız çocuklarını zifiri karanlıkta gitmek zorunda kaldıkları için güvenlik gerekçesiyle okula gönderilmediğine tanıklık ettiğini ileri sürdü.

Uygulamadan çocukların olumsuz etkilendiğini, verimsizliğe yol açtığını savunan Özcan, şunları kaydetti: "Özellikle büyük şehirlerde okulların yetersizliği nedeniyle 9 bin 700 okulda ikili öğretim sistemi uygulanmakta, sabahçı öğrenciler saat 07.00'deki derse yetişebilmek için en geç 06.30'da evden çıkmakta ve güneşi ancak ikinci derste görebilmektedir. Sabahları gözümüz görerek, emniyet içinde işimize okulumuza gidebilmek için en kısa zamanda 7 Ekim 2016 tarihli ve 2016/9154 sayılı kararname ile verilen karardan geri dönülmeli, kış saati uygulamasına geçilerek saatler geri alınmalıdır. Ya da eğitim sisteminde ikili eğitimden vazgeçilerek çocukların gelişimine uygun saatlerde eğitim verilmesini içeren bir düzenleme yapılmalıdır."