GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
1 Ağustos 2018 Çarşamba 12:05

İzmir’den LGS tepkisi: Vahim sonuçlar oluşturdu

Eğitim-Bir-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Ali Musa Bina, ortaöğretim kurumlarına yerleştirme kapsamında ortaokulların 8’inci sınıfını başarıyla tamamlayan öğrencilerin yerleştirme işlemlerine dair bir açıklama yaptı.

Bina, LGS (Liselere Giriş Sınavı) ile birlikte lise yerleştirmelerinin vahim sonuçlar oluşturduğunu, bundan sonra da oluşturmaya devam edeceğini belirtti. Sınavla birlikte binlerce öğrencinin okullara yerleştirilemediğini vurgulayan Bina, "Birçok okul ikili eğitime geçmek zorunda kalmıştır. Bununla birlikte dönüştürülen okullar nedeniyle meslekî eğitim büyük darbe almıştır. Hem meslek lisesi sayısı azalmış hem de meslek lisesine gitmesi gereken çok sayıda öğrenci Anadolu liselerine yerleşmiştir.  91 bin öğrenci hiçbir okula yerleşemezken tercihinde bulunmayan okullara yerleşen öğrencilerin olduğu iddia edilmektedir. 342 bin kontenjan açık kalmıştır. Açıkta kalan 91 bin öğrenci yerleşse bile 250 bin kontenjan boş kalacaktır. Karmaşık ve mantıksız kriterler nedeniyle, çok yüksek puanla kayıt alanındaki okullara yerleşemeyen öğrenci sayısı bir hayli fazladır.  Meslek liseleri ve imam hatipler boş kalmıştır, nakiller yoluyla dolması olası değildir. Bu okul türlerinde ciddî sayıda öğretmen,  norm fazlası durumuna düşecektir" dedi.

ÖĞRENCİLER İSTEDİKLERİ OKULLARA GİDEMEDİ
Açıklamalarını sürdürün Bina, şunları kaydetti;

"Çok düşük puanlı öğrencilerin en iyi okullara yerleşmesi, bu öğrencilerin hayrına olmayacak, sınıfta kalma riskleri yüksek olacaktır. Söylenilenle gerçekleşen farklı olmuş, öğrenciler istediği okula gidememiş, ciddî oranda öğrenci yakınındaki okula yerleşememiştir. Esas fırtına dördüncü nakillerden sonra kopacaktır. Zira nakillerden medet umanlar, istediğini elde edemeyecektir.

Bu gibi sebeplerden dolayı sistem, en kısa süreli uygulanan bir sistem olarak tarihteki yerini alacaktır. Bu iş bu şekilde olmaz diyemeyen yetkililer nedeniyle sorunlar giderek büyümüş, milletin çocuklarına yazık olmuştur.

Bundan sonra yapılması gereken, sistemin daha nitelikli bir şekilde yürütülebilmesi için geri bildirimlerin dikkate alınması, belirsizlik içeren ya da öğrenciler ve kamuoyunda soru işareti uyandıran hususlarda hızla adım atılmasıdır. Öğrencilerimizin geleceği açısından çok önemli olan bu kritik günlerde en küçük riskin dahi belirsizliğe terk edilmemesi yerinde olacaktır. Bu süreçler planlanırken, başta eğitimciler olmak üzere, ilgili tarafların da görüşlerine muhakkak başvurulmalıdır."