GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
4 Ağustos 2020 Salı 15:35

İzmir'den Erzincan'a seyyar satıcı desteği

İzmirli seyyar satıcılar, Erzincan'da mısır tezgahına el konulduğu için üzerine benzin döküp kendini yakan Yavuz P.'ye sahip çıktı. Dernek Başkanı Evren Laçin, "İşsiz ve çaresiz insanlar, bu hareketleri hak etmiyor" dedi.

Erzincan’da mısır tezgahına el konulan seyyar satıcının üzerine benzin döküp kendini yakması İzmir'de de yankı buldu. İzmir Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı Evren Laçin ve yönetim kurulu üyeleri, Erzincan'daki olayda zabıtanın yaklaşımın protesto etti, hayati tehlike yaşayan Yavuz P. isimli seyyar satıcıya da sahip çıktı.

EKMEĞİMİZİ SOKAKTAN ÇIKARIYORUZ
Seyyar satıcıların yaz-kış, yağmur-çamur demeden sokakta olduğunu söyleyen İzmir Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı Evren Laçin, “İşsiz ve çaresiz olan vatandaş ekmeğini seyyar satıcılık yaparak sokaktan çıkarır. Seyyar satıcılık, genellikle maddi zorunluluklar nedeniyle şehre göç etmiş insanların, yaşam tarzlarını bilmedikleri bir ortamda verdikleri yaşam mücadelesidir. Türkiye'de 1 milyon ev temizlikçisi, 500 bin kağıt toplayıcı, 500 bin pazarcı, evden iş yapan bir milyon kişi var. Toplamda 6 milyon emekçiye iş sağlayan sokak ekonomisi milli ekonomimize her gün bir milyar liralık katma değer sağlıyor. Sokakların gizli kahramanları milli ekonomiye her yıl 200 milyarlık katma değer ekliyorlar” diye konuştu.

BU GERÇEĞİ GÖRMEZDEN GELEMEZSİNİZ
Seyyar satıcılığın hem Türkiye’de hem de dünyada büyük bir istihdam alanı olduğunu aktaran Başkan Laçin, şunları söyledi: “Milyonlarca vatandaş geçimini seyyar satıcılıkla sürdürmektedir. Bunu görmezden gelemeyiz. Seyyar satıcılar belediyelerin zabıta ekiplerince sokaklardan temizlemesi, yok etmesi gereken zararlı haşereler değil, içinde bulundukları kentin sosyal ve ekonomik hayatının can damarıdırlar. Bizim isteğimiz zabıtanın kovalamasına, seyyarın kaçmasına son verilmesidir. Seyyar esnafla belediye zabıtasının karşı karşıya gelmeyeceği bir süreç ancak seyyar satıcılık düzenli ve örgütlü hale gelmesiyle çözülecektir. Yaşanan sorunlar yasal bir statüye kavuşturulmakla mümkün olur."