GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
10 Eylül 2018 Pazartesi 14:50

İzmir’den bir ‘batış’ hikayesi: Altınlar Çin’e mi peşkeş çekiliyor?

İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, Efem Çukuru’nda çıkan altının Türk piyasasına girmesi yerine Çin’e gönderilerek işlendiğini söyledi. Altınların akıbetinin bilinmediğini belirten Baransel “madenler peşkeş çekiliyor” dedi.

Doğan Bulut / EGEDESONSÖZ- (Özel Haber) Avrupa’nın en büyük altın üreticisi olan Türkiye’de Bergama-Ovacık’ta 2001 yılında 1,4 tonla başlayan üretim farklı madenlerin açılmasıyla 17 yılda 273 tona çıktı. Sadece 2017 yılında üretilen altın miktarı ise 21 ton olduğu öğrenildi.

Bu üretim yerlerinden biri olan Efem Çukuru Madeni hakkında konuşan İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, değerli madenin farklı ülkelere peşkeş çekildiğini söyledi.

ÇUVALLARLA ÇİN’E GÖTÜRÜYORLAR
Efem Çukuru’nda çıkan altının Çin’de işlendiğini vurgulayan Baransel, “Türkiye’de Efem çukurundan çıkan altınlar Uşak’ta değil de çuvallarla götürülüp Çin’de işliyorlar. Bunu neden Çin’e götürülüp işlendiğine dair bir bilgimiz yok. Kimse bu konuda açıklama ya da araştırma yapmıyor” dedi.

KİMSENİN HABERİ YOK
Çin’de işlenen altından  kimsenin haberinin olmadığı belirten “Baransel, Çin’e götürülen altınların denetimini kim yapıyor. Kuyumcular Odası Başkanı olarak benim haberim yok. İstanbul’dan mı geliyorlar, Ankara’dan mı nereden geliyorlar bunlar. Bizim dibimizde kim ne yapıyor, nasıl yapıyor bilmiyorum” diye konuştu



MADENLERİ PEŞKEŞ ÇEKİYORLAR
Efem Çukuru’nda çıkan altının çok değerli olduğunu söyleyen Baransel, “Mühendislerle görüştüm. Efem Çukuru’ndan çıkan altın çok değerli bir altın. Normal bir madende tonda 3gr altın çıkarken buradan 12 gr altınçıkıyor. Biz ülke olarak kıvranırken, değerli madeni peşkeş çekiyorlar. Bu altınlar Türkiye’ye giriyor mu, girmiyor mu? Belli değil. Yanı başımızdaki madenden bize fayda yok” dedi.