GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
24 Kasım 2023 Cuma 12:09

İzmir’deki vinç faciası davasında ‘para’ tartışması ve üç tahliye kararı!

İzmir’in Bornova ilçesindeki bir otel inşaatında 6 işçinin can verdiği vinç kazasının ikinci duruşması bugün İzmir Adliyesi 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme tutuklu bulunan inşaat firmasının sahibi Emrullah Yolçi ile şantiye şefi Muhammet Yolçi’ne adli kontrol ve yurt dışına çıkış yasağı kapsamında tahliyelerine karar verirken sanıklardan vincin sahibi İrfan Kasırga hakkında ise tahliye kararı verdi. Mahkemede hayatını kaybedenlerin zararlarının karşılandığı yönündeki ifadeye müşteki avukatı tepki gösterdi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Bornova'da Kamil Tunca Caddesi'nde bir otel inşaatında, geçen yıl 30 Aralık'ta kule vinç yükseltme çalışmaları sırasında devrildi.

Vincin arka ağırlığı işçi yatakhanesi konteynerlerin üzerine düştü. Vincin yükseltilmesi işini yapan Aslan Akkaya (38), Ali Şükrü Duru (41) ve Ümit Kara (39) ile konteynerde kalan Fesih Çiftçi (32), Yıldırım Sarı (38) ve Baykal Gündüz (28) hayatını kaybetti. Mücahit Çiftçi, Deniz Ayaz ve Haci Kent ise yaralandı.

Yürütülen soruşturmanın ardından 3'ü tutuklu 7 sanık hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede Emrullah Yolçi, Muhammet Yolçi, Fırat Kamil Aydın, İrfan Kasırga, Alim Emiroğlu, ölen işçilerin bağlı olduğu taşeron firmanın sahibi Naci Özel ve kule vinç firma sahibi Savaş Akkaya (43) hakkında 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istenmişti.

Mahkeme başkanı olayda ölen işçilerden Ali Şükrü Duru'nun ailesi haricinde diğer mağdurların şikayetlerinden vazgeçtiklerini açıkladı.

İnşaat firmasının sahibi Emrullah Yolçi, şantiye şefi Muhammet Yolçi ve vinç sahibi İrfan Kasırga’nın tutuklu yargılandığı dava ise bugün İzmir Adliyesi 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada mütaalasını okuyan savcı, tutuklu sanıkların adli kontrolle tahliyesini talep etti.

Mahkeme tutuklu bulunan inşaat firmasının sahibi Emrullah Yolçi ile şantiye şefi Muhammet Yolçi’ne adli kontrol ve yurt dışına çıkış yasağı kapsamında tahliyelerine karar verirken sanıklardan vincin sahibi İrfan Kasırga hakkında ise tahliye kararı verdi. Mahkemede hayatını kaybedenlerin zararlarının karşılandığı yönündeki ifadeye müşteki avukatı tepki gösterdi.

MÜŞTEKİLERİN ZARARLARI KARŞILANMIŞTIR
Duruşmada savunma yapan Emrullah Yolçi’nin avukatları sanıkların tutukluluk sürelerinin göz önüne alınarak tahliyelerini talep etti. Avukatlar savunmasında, “Kazanın elim bir kaza olduğuna şüphe yok… Müştekilerin zararları karşılanmıştır. İş kazası hayatın içerisinde olan bir durum.  Emrullah Yolçi maddi durum göz önüne alındığından beraat edecektir. Emrullah Yolçi taksirle adam öldürmekten yargılanıyor. 11 aydır tutukludur. Bilirkişi raporunda teknik hatalar var. Maktüller Hasan Akkaya kanca denge ağırlığı takılmamış. Bu rapor Yolçi’ nin söylediklerini doğruluyor ancak raporda maddi hata var. Yapım işini ruhsata uygun olarak iş organizasyonu sağlamak uygulamak ve uygulatmak denmiş. Emrullah Yolçi şantiye alanındaki işleyişten sorumlu değildir demiş. Muhammet Yolçi ile ilgili kısmı kes kopyala yapıştır yapılmış. Bu rapor dosyaya sunduğumuz kusursuzluğumuzu ortaya koyuyor. Tahliyesini talep ediyoruz” dedi.

PARANIN BU KADAR KONUŞULMASI AYIPTIR
Hayatını kaybeden Şükrü Duru’nun müdafii ise “İrfan Kasırga taşere etmemiş çalışan göndermiş. Bu yargılamanın yerinin ceza mahkemesi değil iş mahkemesidir diyen yorumu lanetliyoruz. İnsanların hayatını kaybettiği bir yerde, bu davada paranın bu kadar konuşulması ayıptır. İnsan hayatı her şeyin üzerindedir.  Asli kusurlu olan diğer şahıslar hakkında da tutukluluk verilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı

KAZA SIRASINDA İŞ YERİNDE YOKTU
İş Güvenliği Uzmanı Fikret Kamil Aydın’ın avukatı ise “Müvekkilim olay anında iş yerinde yoktu. Sözleşmesine göre iş yerinde tam gün durmamaktadır. Raporda asli kusur verilmiş. Müvekkil olay yerinde olsaydı dahi yükseltme işine hali hazırda engel olacaktı. Kendi mevzuatından kaynaklı danışmanlık sunan biridir. Yaptırım gücü yoktur. Biz raporu okuduğumuzda 13 sayfa olayı anlatıyor. 10 sayfa fotoğraf herhangi bir ceza hukuku prensibiyle bakma hususu görmedim. Birbiriyle çelişen raporlar var. Bir tanesinde tali, bir tanesinde asli kusurlu diyor. Dosyanın işinin ehli iş güvenliği uzmanlarına tevdi edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

ÜZERİME ATILI KUSURU KABUL ETMİYORUM
Tutuksuz yargılanan İş Güvenliği Uzmanı Fikret Kamil Aydın ise, “Kazadan sonra iş güvenliği uzmanlığı görevini bıraktım. Sunduğumuz itiraz dilekçesini yineliyorum, üzerime atılı olan asli kusuru kabul etmiyorum.” dedi

DOSYA OKUNMAMIŞ
Muhammed Yolçi’nin avukatı da söz alarak, “Raporun içeri itibariyle iş hukukuna da uygun değil. Raporda Muhammet Yolçi asli kusurludur demiş. Sanık irfan Kasırga tali kusurludur demiş. İrfan Kasırga bu işi taşere edemez, asıl işverendir. Sanık Naci Özel’e kusursuzluk atfı yapılmış. Dosya okunmamış. Kendi işçisinin güvenlik önlemini almak zorundadır.  İşçiyi gözetme görevi olan bir kişide nasıl kusursuz olabilir. Dosyada hatalı değerlendirmeler var. Tahliye talebinde bulunuyoruz” açıklamasını yaptı.

TEK HATAM GÜVENMEK
Sanıklar Emrullah Yoli ile İrfan Kasırga avukatlarının görüşlerine katıldığını belirtirken, diğer sanık Muhammet Yolçi ise “Avukatımın dediğine katılıyorum. Raporda hiçbir şekilde önlem alınmamış gibi gösterilmiş. Gidip sahada bakıldığında yüksek güvenlikli önlemleri olduğunu göreceksiniz. Kasırga’nın milyonluk malı var. Son model makine getirmiş. Yüksek meblağlar ödeyerek benim buraya güvenmek tek hatam… Elini kolunu sallayarak inşaata giren yok” ifadelerine yer verdi.

BEŞ AİLE İLE HELALLEŞTİM
Alim Emiroğlu ise vefat edenlere başsağlığı dileyerek,  “Ailelerle helalleşmek istiyorum. 5 aile helalleştim. Ali Kemal’in ailesine ulaşmak istedim. Geçen duruşmadaki avukatımın davranışlarından dolayı özür dilerim. Kendisi dosyadan alındı” dedi.

Dava, 26 Ocak 2024 tarihine ertelendi.