GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
12 Ekim 2016 Çarşamba 11:45

İzmir'deki toplantıda acı tespit: İnsanlar tedavi olamadıkları için...

İzmir Key Hotel'de düzenlenen Dünya Görme Günü toplantısında konuşan Prof. Dr. İsmet Durak'ın ''İnsanlar tedavi olamadıkları için kör oluyorlar'' ifadesi dikkat çekti.

13 Ekim Dünya Görme Günü kapsamında Alcon şirketinin İzmir Key Hotel'de düzenlediği ''Sizin Gözünüzden: Katarakt'' isimli bilgilendirme toplantısında Dokuz Eylül Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Durak bir konuşma yaptı. 

''İnsanlar tedavi olamadıkları için kör oluyorlar''
Dünyada körlük nedenleri arasında kataraktın yüzde 50 oran ile birinci sırada yer aldığını söyleyen Durak, '' Burada olduğum için çok mutluyum. Alcon firmasına da teşekkür ediyorum. Katarakt, göz bebeğinin arkasında bulunan ve görmeyi sağlayan doğal göz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşması ile oluşuyor. Dünyada 246 milyon insan az görüyor. Bu insanların 81 milyonunun az görmesinin sebebi katarakt hastalığı. Dünyadaki körlerin sayısı ise 39 milyon. Bu rakamın neredeyse yarısı katarakta bağlı yaşanan körlük. Dünyada yaşanan körlük vakalarının yüzde 90'ı gelişmekte olan ülkelerde görülüyor ve bunların yüzde 80'i önlenebilir vakalardan oluşuyor. Yani insanlar tedavi olamadıkları için kör oluyorlar'' şeklinde konuştu. 

Kataraktın çözüm yolu: Ameliyat
Sözlerini katarakt hastalığının çözüm yollarından bahsederek sürdüren Prof. Dr. Durak ; ''Körlük dünyada hala büyük bir sorun. Kör birey sayısı dünyada sürekli artış gösteriyor. Katarakt ise körlüğün yaşanmasının en önemli nedenlerinden birisi. Bu hastalığın tek çözümü ise ameliyat. Ameliyat yöntemi olarak lazer yöntemi de kullanılmaya başlandı ama bu yöntemin sonuçları hakkında konuşmak için daha erken buna zaman karar verecek. Ben şu anda FAKO (Fakoemülsifikasyon) adı verilen rutin cerrahi tekniği uyguluyorum.  Katarakt ameliyatı dünyada en çok yapılan ameliyat çünkü katarakt cerrahisi çok gelişti çok iyi sonuç veriyor. Günümüzde tedavi başarısı yüzde 98 seviyelerinde'' diye konuşarak sözlerini sonlandırdı.