GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
6 Şubat 2016 Cumartesi 13:39

İzmir’deki termik santral keşifinde ‘Başbakan fotoğraflı’ dergi krizi!

İzdemir Enerji Santrali için verilen ÇED olumlu kararına açılan davada mahkeme bilirkişi incelemesi yaptı. İncelemede, davacıların avukatlarının talepleri ret edilirken incelemenin itiraz yapılan şirketin toplantı salonunda yapılması tartışmalara neden oldu.

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir’de çevrecilerin tepkisine neden olan Aliağa Horozgediği Hayatlıdere Mevkii’nde faaliyet gösteren İzmir Demirçelik AŞ’nin (İDÇ) kömüre dayalı yeni termik santral projesi ile ilgili tartışmalar sürüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın enerji santrali için verdiği “ÇED olumlu” kararı mahkemeye taşınmış birçok isim iptali için dava açmıştı. İzmir 2. İdare Mahkemesi bölgede bilirkişi incelemesi yaptırılması kararı aldı ve bilirkişiler alana giderek çalışmaları değerlendirdi. 

Prof. Dr Ayşegül Pala, Prof. Dr. Gürcan Polat, Prof. Dr. Mustafa Bolca, Yrd. Doç. Dr. Şakir Çakmak ve Ayşegül Altınörs’ten oluşan heyet dava açan kurum ve kişilerin avukatları ile birlikte İDÇ’nin tesislerine gitti. İnceleme sırasında İDÇ Avukatı Zihni Ozan Akın ve Şube Müdürü Kenan Ocak da hazır bulundu.

BAŞBAKANIN FOTOĞRAFI VAR
Davacı Menemen Ziraat Odası adına incelemeye katılan Avukat Arif Ali Cangı, keşif yapılmasının usule uygun olmadığını, ertelenmesini istedi. Havanın şartlarının kötü olması nedeniyle tutanağın hazırlandığı yerin İDÇ toplantı salonu olduğu belirtilirken toplantı masasında İDÇ yetkilileri ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun fotoğraflarının bulunduğu dergilerin yer aldığı dile getirildi. Bu durumun adil yargılama hakkının ihlaline sebep olabileceği ifade edildi. Yine, avukat Cangı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden alınmış GSM ruhsatının olup olmadığının sorulmasını istedi. Cangı, tesise ait yerlerin tamamının gezilmesini, tüm bölümlerinin incelenmesini ve cüruf döküm sahalarında inceleme yapılmasını talep etti. 

ORTAM UYGUN DEĞİL
Avukatların itirazını değerlendiren mahkeme üyesi Hakim Barış Çelik, başbakanın fotoğrafının gerekçe gösterilerek adil yargılama konusunda değerlendirme yapılmasının hakimleri ve bilirkişileri küçümsemek anlamına geldiğini ifade etti.  Yine Avukat Berrin Esin Kaya da bilirkişilerin uzman kişilerden oluşmadığını, heyete uzman halk sağlığı personellerinin dahil edilmesini talep etti. Avukat Diler Bosut Güven de bilirkişi incelemesi için sağlıklı ortamın oluşmadığına vurgu yaptı.

RADON GAZI TEHLİKESİ
Avukatlar İDÇ’nin cüruf döküm sahaları ile ilgili Türk Tabipler Birliği’nin raporunu gösterdi. Küllerin toplandığı alanda oluşan radon gazının havaya ulaştığının tespit edildiği, üzeri örtülse de topraktan havaya sızabileceğinin belirlendiği anlatıldı. Avukatlar, bilirkişilerin yerinden numune almışını ve tespit yapmasını talep etti.

ATIKLAR SATILIYOR
Avukatlar depolama alanında bulunan kül ve benzeri atıklar ile termik santral işletmesindeki yıkama ünitesinden ‘çimento tesislerine satıldığı söylenen’ çıkan atıktan numune alınmasını talep etti. Mahkeme heyeti ise tüm talepleri ret etti. Yine, avukatlar bilirkişilerden tesisin durumunu, imar planlarındaki konumunu, çevreye etkisini, SİT alanlarında kalıp kalmadığının tespit edilmesini bunun 12 örnek rapor halinde sunulmasını istedi. Bilirkişilere 30 gün süre verildi.