GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
7 Haziran 2021 Pazartesi 15:05

İzmir'deki tartışmalı madene Bakanlık vizesi!

İzmir'in Dikili ilçesi sınırlarında içerisinde yer alan Çukuralan’da, Koza Altın İşletmeleri A.Ş tarafından yapılması planlanan “Çukuralan Altın Madeni İşletmesi 3. Kapasite Artırımı” projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu'na onay verdi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'in Dikili ilçesi sınırlarında içerisinde yer alan Çukuralan’da, Koza Altın İşletmeleri A.Ş tarafından yapılması planlanan “Çukuralan Altın Madeni İşletmesi 3. Kapasite Artırımı” projesi için verilen ‘ÇED olumlu’ kararı daha önce köylülerin ve çevrecilerin verdiği hukuki mücadele sonucu iki kez iptal edilmişti.

Mahkemenin iptal kararı sonrası yaklaşık 129 milyon 721 bin 500 TL sermaye yatırım bedeli olan projesi için firma tarafından yeniden ÇED süreci başlatılmıştı. Projeyi inceleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise firmanın ÇED raporuna 'onay' verdiğini duyurdu. 

Açıklanan raporda, ÇED Raporu’na konu olan 3. Kapasite Artırımı projesi ile Çukuralan Altın Madeni İşletmesi’nin192 ha’lık mevcut ÇED alanına yaklaşık 132 ha’lık yeni bir alan ilave edilmesi ve proje ÇED alanının toplam 324 ha’ya çıkarılmasının planlandığı detaylarına yer verildi.

5 MİLYON TON ALTIN VE GÜMÜŞ ÇIKARILMASI HEDEFLENİYOR
3. Kapasite Artırımı projesi doğrultusunda gerçekleştirilecek olan açık ocak madenciliği faaliyetlerinin yaklaşık olarak yaklaşık 5,5 yıl sürmesi ve yaklaşık 1,87 milyon ton cevher üretimi planlanırken, 13 yıl sürmesi öngörülen yer altı madencilik faaliyetleri sonucunda ise 5,82 milyon ton altın ve gümüş cevheri çıkarılması hedefleniyor.