GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
5 Haziran 2018 Salı 16:18

İzmir’deki sivil inisiyatiften siyasilere mesaj: Oyumuz doğayı koruyanlara!

İzmir Doğa Yaşam ve Dayanışması, ‘oyumuzu veriyoruz’ başlığıyla yayınladığı bildirgede milletvekili adaylarına ve siyasi partilere seslendi. Grup, Efemçukuru’ndaki altın madeni ve Gaziemir’deki radyoaktif atıklar konularına özellikle vurgu yaptı.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Türkiye 24 Haziran erken genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine kilitlendi. Siyasi parti genel başkanları ve cumhurbaşkanı adayları alanlarda yeni dönem için vaatlerini sıralarken, İzmir Doğa Yaşam ve Dayanışması adı altında faaliyet gösteren sivil inisiyatif bir bildiri yayınladı.

Seçimlere sayılı günler kala parlamentoda görev yapmaya talip parti ve isimlere seslenen grup ‘oyumuzu veriyoruz’ başlığıyla yapılacak tercihler için kriterlerini sıraladı.

Bildiride ana tema çevre duyarlılığı olarak kurgulanırken, İzmir’in su havzasını kirleten Efemçukuru’nda yer alan altın madeni ve İzmir’in Çernobili olarak adlandırılan Gaziemir'de gömülü olarak bulunan radyoaktif atıklara net bir şekilde değinildi.

OYUMUZ HAVAMI, SUYUMU, TOPRAĞIMI KORUYANA, KOLLAYANA!
"Adaylara diyoruz ki; oyumuz doğa ve yaşam alanlarımızın metalaştırılmasına karşı olan adaylara. Oyumuz taşını; toprağını, ormanını, suyunu koruyana, savunana. Oyumuz doğal alanları kamusal alan olarak görene. Oyumuz doğamızın kirletilmesine göz yummayana. Oyumuz kamusal alanların özelleştirilmesine karşı mücadele edene. Oyumuz zeytin ağaçlarını koruyana, değerini bilene. Oyumuz Efemçukuru’ndaki altın madeninin kapattırana. Oyumuz yaşamın devamında kamuculuğu kolektif mülkiyet biçimlerini, üretenlerin yönetmesini savunana. Oyumuz nükleere hayır diyene, Gaziemir’deki uranyuma karşı yanımızda olana. Oyumuz ağacıma, ormanıma, bağıma, bahçeme, parkıma sahip çıkana, koruyana, kollayana, savunana. Oyumuz yaşam kaynağımız ormanları, gölleri, suları koruyana, savunana. Oyumuz karbon salınımını azaltana, temiz enerji diyene, üretene. Oyumuz ormanlar, göller, denizler, akarsular yaşam kaynağıdır, dokunma, kurutma diyene, onu koruyana, savunana. Oyumuz taşımı, toprağımı, suyumu, havamı koruyana, kollayana, savunana"