GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
12 Ocak 2017 Perşembe 11:02

İzmir’deki o madeni Türkler yapamadı, Çinliler yapacak!

Polyak Eynez Maden Ocağı’nda devam eden galeri açma çalışmalarında Türk firmanın elindeki teknolojik imkanlar yetersiz kalınca 7 bin 343 kilometre öteden yardım geldi. 80 Çinli teknikerin yer aldığı çalışmaların yüzde 80’inin tamamlandığı öğrenildi.

Ender Aldanmaz/EGEDESONSÖZ - Fiba Holding ve Polat Madencilik A.Ş. tarafından Kınık’ta ortak olarak kurulan Polyak Eynez Maden Ocağı’nın kapasitesinin Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın onayıyla geçtiğimiz yıl 9 kat arttırılmasının ardından çalışmalara hız verildi.

Kınık’ın Elmadere, Kuşkayası, Çınarlı ve Çekikoğludeğirmeni mahalleleri mevkiinde yer alan ocak için devam eden çalışmalarda 1 adet kırma eleme tesisi 1 adet lavvar (kömür yıkama) tesisi, 1 adet kömür paketleme tesisi, Tüvenan, sınıflandırılmış, toz ve piyasa kömür stok sahaları, 60 m3/saat kapasiteli beton santrali gibi tesisler açılması hedefleniyor.

HEM EĞİTİYOR, HEM ÖĞRETİYORLAR
224 milyon dolar harcanacak olan proje ile ilgili galeri giriş çalışmalarını üstlenen Yozgat merkezli Türk firmasının elindeki teknolojik imkanların yetersiz kalması üzerine 7 bin 343 kilometre uzaktan yardım geldi. Türkiye’de bulunmayan enjeksiyon sistemlerine sahip olan 80 Çinli teknik personel, galerileri açmak için işe koyuldu. 2500 metrede bulunan kömür cevherine ulaşmak için çalışan Çinli derin saha ekibinin kullandığı gelişkin sistem ile galerinin uzun olması önlendi. Üç ayrı galerinin açıldığı sahada çalışmaların yüzde 80’nin tamamlandığı öğrenildi.

Toplam 440 işçi ve teknikerin yer aldığı çalışmalarda Çinli teknisyenler, çalışmalarına devam ederken bir yandan da Türk firmayı eğitip son teknolojiyi öğrenmesini sağlıyor. Maden faaliyete geçtiğinde ise 1500 ila 2000 arasında işçinin çalışmaya başlaması hedefleniyor.

İŞÇİ SAĞLIĞI HER ŞEYDEN ÖNEMLİ
Yeni madenin ilçenin gelişimine katkı sağlayacağını belirten Kınık Belediye Başkanı Sadık Doğruer, Egedesonsöz’e yaptığı açıklamada, “Soma’daki faciada büyük acı yaşadık. Bu tür yatırımlar ilçemizde istihdama katkı sağlayacak. Madenlerin ekonomiye kazandırılmasından yanayız. Birinci önceliğimiz iş sağlığı olmalı” dedi. 

Diğer yandan Polyak Eynez Enerji Üretim Madencilik San. ve Tic. A.Ş, Kınık’ta kurdukları maden ocaklarından çıkan kömürleri enerjiye çevirmek için bölgeye 2 milyar lira değerinde termik santral kuracak.