GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
5 Mayıs 2021 Çarşamba 11:37

İzmir’deki mahkemelik olan maden için nihai karar: 5 milyon ton altın ve gümüş çıkarılacak!

Koza Altın İşletmeleri Anonim Şirketi'nin Çukuralan Altın Madeni Kırma Eleme Tesisi Projesi için hazırlanan “Çukuralan Altın Madeni İşletmesi 3. Kapasite Artırımı 2009/7”  başvurusu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 'nihai karar'ını açıkladı.

EGEDESONSÖZ - İzmir ili Dikili sınırlarında yer alan Çukuralan’da, Koza Altın İşletmeleri A.Ş tarafından yapılması planlanan “Çukuralan Altın Madeni İşletmesi 3. Kapasite Artırımı” projesi için verilen ‘ÇED olumlu’ kararı köylülerin ve çevrecilerin verdiği hukuki mücadele ile iki kez iptal edilmişti.

Mahkemenin iptal kararı sonrası ise yeniden ÇED süreci başlatılan projede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 'nihai kararı'ını da açıkladı. Açıklanan raporda ÇED Raporu’na konu olan 3. Kapasite Artırımı projesi ile Çukuralan Altın Madeni İşletmesi’nin192 ha’lık mevcut ÇED alanına yaklaşık 132 ha’lık yeni bir alan ilave edilmesi ve proje ÇED alanının toplam 324 ha’ya çıkarılmasının planlandığı belirtildi.

Yayımlanan raporda şu an mevcut olarak 2 adet ocağın bulunduğu belirtilirken, mevcut ocak sayısına  güney batı yönünde 2 adet, kuzeydoğu yönünde bir adet olmak üzere, toplam üç adet yeni açık ocak eklenmesi planlanıyor.

5 MİLYON TON ALTIN VE GÜMÜŞ ÇIKARILMASI HEDEFLENİYOR
3. Kapasite Artırımı projesi doğrultusunda gerçekleştirilecek olan açık ocak madenciliği faaliyetlerinin yaklaşık olarak yaklaşık 5,5 yıl sürmesi ve yaklaşık 1,87 milyon ton cevher üretimi planlanırken, 13 yıl sürmesi öngörülen yeraltı madencilik faaliyetleri sonucunda ise 5,82 milyon ton altın ve gümüş cevheri çıkarılması hedefleniyor.