GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
14 Kasım 2017 Salı 12:10

İzmir'deki dev arazi için asker kamulaştırma yapmadı... Belediye'den hamle geldi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi mülkiyeti vatandaşın olan fakat askeri bölgede kalan Adnan Menderes Havalimanı’nın bitişiğindeki 18 hektar alanı tarım alanına çevirdi. Belediyenin kararı askerin kamulaştırma yapmaması üzerine aldığı öğrenildi.

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda yeni değişiklik için düğmeye basıldı. Başkan Aziz Kocaoğlu’nun 2007 yılında son şekli verilen ve “kentin anayasası” olarak nitelendirdiği planda askeri bölge ayarı yapıldı.
 
Büyükşehir’in planlarında “askeri alan” kullanımında kalan, Tahtalı Barajı Uzun Mesafeli Koruma Alanı sınırları içerisinde bulunan, Menderes ve Gaziemir ilçelerinin sınırları içerisinde ve Adnan Menderes Havalimanının güneydoğu sınırında bulunan yaklaşık 18 hektar büyüklüğündeki alanın “tarım alanı” olarak nitelendirildi.

BÖLGE HAREKETLENECEK
Büyükşehir kararı alırken Hava Kuvvetleri Komutanlığı Meydan Kıta Komutanlığı, D.H.M.İ. Genel Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığı İzmir İnşaat Emlak Bölge Başkanlığı’nın ilgili yazılarını dikkate aldı. Buna göre çok büyük bir alan üzerinde yıllardır duran ve yapılaşma dahil hiçbir işlemin yapılamadığı “askeri alan” kararı kaldırılmış olacak. Bölge “tarım alanı” olunca hem ticari olarak faaliyet yapılabilecek hem de emlak konusunda alım satım yaparken piyasa değeri artacak.

Büyükşehir Belediyesi’nin çok büyük bir alanda yaptığı değişikliğin askerin “kamulaştırma” konusuna sıcak bakmaması üzerine yapıldığı belirtildi. Asker, arazileri kamulaştırıp mülkiyetini almayınca bu yöntem tercih edildi. Ve böylece mağduriyetlerin en aza indirilmesi hedeflendi.
 
Öte yandan niteliği değiştirilen bahse konu yer, Gaziemir Sarnıç’a yakın mesafede Torbalı Yolu ile Havalimanı arasında yer alıyor. Bölgeye yakın bir alanda yine Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın helikopter hangarı ve tesisleri bulunuyor.