GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
8 Eylül 2023 Cuma 14:49

İzmir’deki derneğin başkanı ‘çalışanların yüzde 70’i’ dedi… Müptezel kuryeler!

Motor kuryeler arasında uyuşturucu kullanımın artığına dikkat çeken İzmir Motor Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgül “Kuryelerimiz çok fazla uyuşturucuya müptela oldular. Yani kuryelerin yüzde 70’i böyle maalesef ve bu kaza oranlarına da yansıdı. Kuryeler 3-6 ayda bir uyuşturucu kullanıyor mu denetlenmesi gerekiyor” dedi.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - İzmir Motor Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgül, motor kuryelerin karışmış olduğu kazaların artması ile ilgili dikkat çekici bir tespitte bulundu. Genç motor kuryelerin kazanmış olduğu paranın artmasına bağlı olarak uyuşturucu kullanımın da arttığına vurgulayan Başkan Akgül buna bağlı olarak da kazaların arttığının altını çizdi. Akgül, motor kuryelerin belirli periyotlarla denetlenmesi çağrısında da bulundu.

3 YADA 6 AYDA BİR KONTROL GEREKİYOR
Egedesonsöz’e açıklamada bulunan Akgül motor kuryelerin ölümle burun buruna çalıştığını belirterek “Yani araç kullanırken belirli bir promile kadar izin veriyorlar. Ama motorda bu sıfır olmalı. Böyle bir şeye kesinlikle izin verilmemeli. Uyuşturucu kontrolünden kuryelerin geçmesi gerekiyor. Kontrol edip ehliyeti elinden alıp men edeceksin yani. Başka türlü olmaz. Çünkü kuryelerimiz çok fazla uyuşturucuya müptela oldular. Ve bu kaza oranları da bu yüzden artmaya başladı. Motor kuryeler 3 yada 6 ayda bir sağlıklı mı, uyuşturucu mı kullanıyor diye denetime sokulmalı. Çünkü iki teker üzerinde kesinlikle ve kesinlikle alkol ve madde kullanımı olmadan çalışılması lazım. Burada denge söz konusu.” dedi.

‘YÜZDE 70 BÖYLE MAALESEF’
Uyuşturucu kullanım nedenlerinin artmasına da değinen Başkan Akgül “Biliyorsunuz ki motor kuryeler genelde artık gençlerden oluşuyor. Olgun insanlar belli bir süre sonra kuryelik yapmıyor. Çok eskiden böyle kaza oranları çok yüksek değildi. Şimdi daha fazlalaştı. Şimdi saati 110-120 lira gibi rakamlar kazanmaya başladıkları için ve bu da günde on saat çalışan bir kurye için aylık ortalama 30-40 bin TL arası bir ücret demek. Parayı keyfe ve gezmeye vesaire kullanırken uyuşturucuya da başlıyorlar.  Mahallelerde uyuşturucu da çok fazla yoğunlaşmaya başladı. Herkes kullanıyor ve herkes de satmaya başlamış maalesef. İlk başta kuryenin parası olduğu için sorun olmuyor ama bağımlılık yapıyor. O zaman da bütün kazancı vermeye başlıyor. Kuryelerin yüzde 70’i böyle maalesef” ifadelerini kullandı.

B SINIFI DÜZENLEMESİ: İY VE KÖTÜ YANLARI VAR
Mecliste bekleyen ehliyet düzenlemesinin sonuçlarını da değerlendiren Akgül “B sınıfı ehliyeti olanlara 125 cc motor kullanılmasına izin verilecek. Bu sefer tecrübeli motor kurye daha da fazlalaşacak ve ölüm oranları da çok yükselecek. Normal şartlarda yasalaşması iyi yanları var ama kuryeler eğitimsiz olacak. O kötü. Herkes ekmeğini kazansın, o konuda problem yok. Sayı arttıkça motor kuryeler daha fazla disiplinli çalışmaya başlayabilirler. Şu anda işverenler fazla kurye bulamadığı için rahat çalışıyorlar. Diğer durumda işten çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilecek. . Çünkü yoğunluk söz konusu olacak. Kötü olan tarafı da hiçbir şey bilmeden hiçbir şekilde eğitim almadan dört tekerlekli kullandığı aracın yanında iki tekerlekli aracı kullanmaya başlayacak. 2 tekerlekle 4 tekerlek arasında çok fark var. Nasıl tehlikeli olduğu için ehliyetsiz uçak, helikopter ve tank kullanamıyorsak iki motor da en az bunlar kadar tehlikeli yani. B ehliyetli olanların en azından sertifika ve eğitim alması lazım.” ifadelerini kullandı.



MESLEK RİSKİ ÇAĞRISI
Akgül “Mesleki statümüz az riskli olarak görülüyor ama vizim mesleğimiz savaş kadar tehlikeli ve tüm dünyada ağır iş riskli iş kolunda. En ufak bir kazada kol, bacak kırılması ve kalıcı hasarlar olabiliyor. Kazalarda motor kuryelerin kafasının koptuğunu görürsünüz, ağır yaralandığını görürsünüz. Bu kadar tehlikeli bir meslek yok. Türkiye’de de motor kuryelik meslek ağır tehlikeli meslek riski kapsamında olmalı” diye konuştu.

KURYE SAYISI NEDEN ARTTI?
Motor kuryenin sayısının artmasının nedenlerine de değinen Akgül “Asgari ücret ve işsizlikten kaynaklı motor kuryeliğe başlayan insan sayısı artıyor. En düşük kira 8-10 bin TL. Asgari ücretin kurtarmayacağı belli. Ya gayrı meşru işler yapacak ya da milletin gözünde en kolay iş diye motor kuryeliğe başlayacak.” dedi.