GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
10 Mayıs 2016 Salı 09:24

İzmir’deki dava o dolandırıcılığı ortaya çıkardı: Sahte parayla…

İzmir’de görülen bir dava, ilginç bir dolandırıcılık yöntemini ortaya koydu.

İzmir’de görülen bir dava, ilginç bir dolandırıcılık yöntemini ortaya koydu.

Hürriyet’ten Dinçer Gökçe’nin haberine göre A.Y., eşinin ameliyat işlemleri için Bergama’dan İzmir’e geldi. Otogarda beklediği sırada yanına S. A. geldi. Y. ile bir süre sohbet edip çay ısmarlayan A., Y.’ye tedavülden kalkmış 200 Laos Kipi parasını “Bu parayı bozdur 400 TL yapıyor. Hastan var sana lazım olur. Bana 250 TL verir, kalan kısmı da ölen dedemin hayrı olsun’ diyerek verdi.

Dolandırıldığını anlayan Y., dava açtı. A. 2 yıldan 5 yıla hapis cezası ile yargılandı.

EŞİNİN AMELİYATI İÇİN GELDİ
İlkokul mezunu A. Y. Bergama’da oturuyor.  Y., hasta olan eşinin ameliyatı için Bergama’dan İzmir’e geldi. İzmir otogarında inen Y., gelecek olan kız

kardeşini beklemek için otogarda bir kafeye oturdu. O sırada, Y.’nin yanına, S. A. oturdu.

ÇAY ISMARLADI, SOHBET ETTİ
A., başlangıçta Y. ile sohbet etti, hal hatırını sordu. Y.’nin, ameliyat olacak eşi için geldiğini öğrenen A., kendisinden, ailesinden ve kısa süre önce öldüğünü söylediği dedesinden söz etti.

DEDEMİN HAYRI OLSUN
Y. ile sohbeti ilerleten A., cebinden Güneydoğu Asya ülkesi Laos’un para birimi olan 200 Laos Kipi çıkardı. A., Y.’a  “Sana para çok lazım olur. Eşin hasta. Dedem öldü yakın zaman önce; dedemin ölüm parasını aldım.  Bunların değeri 400 TL ediyor. Sen bana 250 TL ver. Paranın üstü de dedemin hayrı için senin olsun” dedi. A., Y.’ya söz konusu paraları herhangi bir döviz bürosunda 400 TL olarak bozdurabileceğini yineledi. Y., cebinden çıkardığı 250 lirayı A.’ya verdi; 200 Laos Kipini aldı.

PARAYI ALDI ORTADAN KAYBOLDU
A., 250 lirayı cebine koydu Y.’nin yanından ayrıldı. Kısa süre sonra, Y.’nin beklediği kardeşi geldi. Y., durumu kardeşine de anlattı. İki kardeş yaptıkları konuşma sonrası A. tarafından dolandırıldıklarına kanaat getirdi; durumu polise bildirdi. Polis, olay yeri güvenlik kameralarını inceledi ancak A. bulunamadı.

BAŞKA SUÇTAN YAKALANDI
Olaydan 20 gün sonra, A., başka birini dolandırmak isterken yakalandı. Polis, Y.’ye haber verdi. Y., A.’yı kesin bir biçimde teşhis etti.

KOLLEKSİYON İÇİN TOPLUYORUM
A., soruşturma aşamasında susma hakkını kullandı. A. hakkında İzmir Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. A., duruşmalarda, suçlamaları kabul etmedi, Y.’yi dolandırmadığını, yanında bulunan tedavülden kalmış yabancı paraları koleksiyon amacı ile aldığını söyledi.

DİNİ DUYGULARI KULLANDI
Mahkeme, A. hakkındaki kararını 1 Nisan 2013’te verdi. Mahkeme, A.’nın nitelikli dolandırıcılık suçu işlediğini, dini de aldatma aracı olarak kullandığı yönünde hüküm kurdu. Y.’ye 4 yıl hapis, 2 bin 400 TL de adli para cezası verildi.

YARGITAY: NİTELİKLİ DEĞİL BASİT DOLANDIRICILIK
A., bu kararı temyiz etti. Temyiz incelemesini, Yargıtay 15. Ceza Dairesi yaptı. Daire, A.’nın işlediği suçun, nitelikli dolandırıcılık değil, basit dolandırıcılık olduğu gerekçesi ile yerel mahkeme kararını bozdu. Dosya yeniden yerel mahkemeye geldi.  Ağır Ceza Mahkemesi, daha önce verdiği kararda direndi.

HEM HAPİS HEM PARA CEZASI
Bu kez, dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun önüne geldi. Kurul da, A.’nın suçunun, ‘basit dolandırıcılık’ kapsamında ele alınması gerektiği yönünde karar verdi. Kurul, A.’nın dini duyguları istismar ederek dolandırıcılık suçu işlemediği yönünde karar verdi. Kurul’un bu kararına 2 üye katılmadı. Böylece, Kurul, oy çokluğu ile, yerel mahkemenin verdiği direnme kararını bozdu. Yerel mahkeme de Kurul’un bozma kararına uydu. A., daha önce aldığı cezadan daha az bir cezaya mahkûm edildi. (Hürriyet)