GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
10 Haziran 2021 Perşembe 09:38

İzmir’deki araziye devlet el koydu… Maden ocağı olacaktı, tarih çıktı!

İzmir’in Torbalı ilçesinde yapılması planlanan taş ocağı ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Proje alanı içerisinde bulunan arazide Roma-Bizans-Osmanlı Dönemine ait yoğun seramik parçaları, çatı kiremit parçaları ve mimari yapılara ait temel izlerinin bulunması sonrası, alan İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından 1. derece arkeolojik sit alanı olarak ilan edildi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGDESONSÖZ - İzmir'in Torbalı ilçesi sınırları içerisinde yer alan Bülbülderesi Mahallesi'nde, hazine mülkiyetinde bulunan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden İşleri Müdürlüğü tarafından maden ruhsatı ihalesi yapılan alan için, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü 1. derece arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmesi kararı aldı.

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda tespit edilen Roma-Bizans-Osmanlı Dönemine tarihlenebilecek yoğun, seramik parçaları, çatı kiremit parçaları ile mimari yapılara ait temel izlerin bulunduğu belirtildi.

Yapılan incelemelerde ayrıca, Roma-Bizans-Osmanlı Dönemine tarihlenebilecek yapıların kaçak kazılar ile tahrip edildiği bilgisine yer verildi.