GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
9 Şubat 2021 Salı 15:53

İzmir'de zehirli midye tehlikesi!

İzmir’de son günlerde midye zehirlenmesi belirtileriyle hastaneye başvurular arttı. Bakırçay Üniversitesi Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bir günde altı kişi midye zehirlenmesi sebebiyle başvuruda bulundu. Konak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ise denetlemeler için harekete geçti.

Menduha CEYLAN/EGEDESONSÖZ- İzmir'de çeşitli yerlerde satışı yapılan ve çoğu zaman kaçak olarak denizden çıkarılan midyeler ciddi bir sağlık tehlikesi oluşturuyor.

Son günlerde ise midye zehirlenmesi sebebiyle hastaneye başvurular arttı. Bakırçay Üniversitesi Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bir günde altı kişi midye zehirlenmesi sebebiyle başvuruda bulundu.

Şikayetlerin artmasının ardından Konak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü harekete geçti. "Alo gıda”ya gelen şikayetler üzerine müdürlük midye zehirlenmeleri vakalarının önüne geçilmesi için numune toplamaya başladı. yaptıkları çalışmayı sosyal medya hesabından paylaştı. Müdürlükl yetkilileri tarafından yapılan açıklamada “Alo Gıda şikayetlerine istinaden denetim ve numune alım işlemlerimiz devam ediyor” denildi.

MİDYE ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Gıda zehirlenmesi genellikle karın ağrısı, ishal, bulantı, kusmayla kendini belli eder. Midyenin bunun dışında özel bir durumu var. Bakteriler içeride bekleyip nörotoksin denen bir toksin salgılıyor. Bu nörotoksinin diğer besin zehirlenmeleri şikayetlerine ek olarak uyuşma, baş ağrısı, halsizlik, ciddi derecede bilinçsizlik hali hissettiriyor.

MİDYEDEN ZEHİRLENENLER NE YAPMALI?
Genel olarak gıda zehirlenmeleri hiçbir şey yapılmasa da bir iki gün içinde kendiliğinden geçer. Bu süreçte bol bol su içmek gerekiyor. Ancak midye gibi özellikle nörotoksinin neden olduğu zehirlenmeler farklı belirtiler verdiği için mutlaka hastanelere başvurmaları gerekiyor.