GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
29 Aralık 2016 Perşembe 15:31

İzmir'de yeni yılda taksilere zam olacak mı?

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Anık akaryakıt fiyatları ve dolar kurunun yükselmesinden dolayı 2017’nin 3.ayında taksilerde zam yapacaklarını söyledi. Anık, “Uzun süredir zam yapmıyoruz. Biz Bursa ve Gaziantep gibi illerle birlikte karar alıyoruz. Yeni yılda zam olacak” dedi.

EGEDESONSÖZ - Yeni yılda ulaşıma gelen zam kararının ardından gözler taksi ve dolmuşlara çevrildi. Dolardaki yükseliş, akaryakıt maliyetlerinin artması gibi nedenlerden dolayı çalışma yapan İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası yeni yıl için planlama yaptı. Oda Başkanı Celil Anık, yeni yılın ilk aylarında çalışmaların tamamlanacağını taksimetre fiyatlarına zam yapacaklarını söyledi.

Anık, “Biz ulaşımda zam kararını Ankara, Bursa ve Gaziantep gibi şehirlerle birlikte alıyoruz. İki yılda bir çalışma yapıyoruz. İzmir’de 2 bin 700 adet taksi var. Taksiye binildiğinde 3 TL’den açılış yapılıyor. Her bir kilometrede de artış oluyor. Biz yeni yılda zam kararını hayata geçireceğiz” dedi.

Başkan Anık, İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde taksiciler için sorun olmaya başlayan uluslararası taşımacılık şirketi UBER’in durumu hakkında da konuştu. İnternet üzerinden taksi kiralama hizmeti veren şirketin İstanbul’da örgütlendiğini belirten Anık, İzmir’e giremediklerini belirtti. Anık, “Bu bir taşımacılık şirketi. Ama ne taksi rengi ne de plakaları var. Sıradan araçlarla internet üzerinden bu sistemi veriyorlar. İzmir’e geldiler. Bize taleplerini söylediler. Kabul etmedik. Bir otelde toplantı da yaptılar fakat çalıştıracak araç bulamadılar. Bunlar devlete ne vergi de de hizmet bedeli ödemiyorlar. İzmir’de sadece bir otelde tespit ettik. Sonra da ortalıktan kayboldular” diye konuştu.

İNTERNETTEN TAKSİ
Anık ayrıca yeni yılda oda olarak internet üzerinden taksi çağırma sistemini de hayata geçireceklerini söyledi. Anık,  “Biz oda olarak taksilerimizi, nerede olduklarını, sayılarını ve hareketlerini görüyoruz. Ne kadar yolcu taşıdıklarını da biliyoruz. Vatandaşlarımız açık olarak bunu bilmiyor ama oda olarak teknolojiyi kullanıyoruz. Sistemin tamamlanması için yüzde 10’luk bir kısım kaldı. Onu da tamamladığımızda vatandaş istediği yere aracını internet üzerinden çağırabilecek” ifadelerini kullandı.