GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
13 Ocak 2019 Pazar 15:56

İzmir’de yarın hayat duracak mı? DİSK’ten açıklama geldi!

İzmir, geçtiğimiz Cuma günü işçi eylemiyle sarsılmıştı. DİSK’e bağlı Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube’nin Büyükşehir Belediyesi ile yetki sorunun çözülmemesi durumunda pazartesi günü 2 saatlik iş bırakma eylemi yapacağını açıklamıştı. DİSK Ege Temsilcisi Memiş Sarı, Büyükşehir ile yapılan görüşmelerde mutabakata vardıklarını ve eylem yapmayacaklarını belirtti. DİSK’e bağlı Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube ise eylemi 1 hafta ertelediklerini söyledi.

Büyükşehir Belediyesi'nin şirketlerinden İZENERJİ'de örgütlü bulunan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na(DİSK) bağlı Genel-İş İzmir 2 No'lu Şube, toplu iş sözleşmesi görüşmelerini başlattı. İZSU, Park ve Bahçeler, Mezarlıklar Müdürlüğü, Eşrefpaşa Hastanesi gibi 17 birimde örgütlü bulunan sendika ile Büyükşehir Belediyesi arasındaki görüşmeler sürerken,  taşerondan kadroya geçen işçiler de toplu iş sözleşmesine dahil edildi. Belediye ise sendikanın yetkisine itiraz etti.

Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yapan işçilere polisin orantısız müdahalesi tepki topladı. Şiddete tepki olarak ise işçiler İzmir genelinde iş durdurma kararı aldı ve kentte 2 saat boyunca otobüsler çalışmadı, çöpler toplanmadı. Sendika tarafından yapılan açıklamada itirazın geri çekilmemesi durumunda pazartesi günü 2 saatlik iş bırakma eylemi düzenleneceği açıklanmıştı.

Eylemin ardından Büyükşehir bürokratları, hukukçuları ile sendika temsilcileri bir araya geldi. Görüşmede Büyükşehir’in itirazını geri çekeceği yönünde karar alındı ve mutabakata varıldı. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı yaptığı açıklamada, “Büyükşehir bu hafta içerisinde itirazını geri çekecek. Mutabakat sağlanması nedeniyle eylem düzenlemeyeceğiz” dedi.

GENEL-İŞ: 1 HAFTA ERTELEDİK
Diğer yandan TİS yetkisine yapılan itirazın geri çekilmesi koşullarının yer aldığı mutabakat İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu´na sunulacak. Genel İş İzmir 2  No´lu Şube Başkanı Arif Yıldız, hazırlanan mutabakat nedeniyle, eylem ve etkinlikleri bir hafta süreyle ertelediklerini açıkladı. Daha önce, yarın iki saat süreye yapılacağı duyurulan iş bırakma eyleminin de yapılmayacağını söyleyen Yıldız, "Eğer büyükşehir itirazını geri çekmezse, belirlediğimiz eylem ve etkinlikleri gelecek hafta içerisinde yapacağız" dedi.  (DHA, Haber Merkezi)