GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
17 Nisan 2024 Çarşamba 08:41

İzmir'de tersine göç!

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, geçim sıkıntısı yaşayan çalışan veya emeklilerin köylerine veya daha ucuz kiranın olduğu konteyner köylere gittiğini söyledi. Gayrimenkul danışması Yusuf Oktay ise bu göç nedeniyle kiralık ev sayısında belirgin bir artış gözlendiğini öne sürdü

Muhittin AKBEL / EGEDEONSÖZ - İzmir'de satılık ve kiralık ev fiyatlarındaki aşırı artışla uzun süredir Türkiye'nin gündemini işgal ederken, son zamanlarda az sayıda da olsa tersine göçün başladığı tespit edildi. Ağırlaşan ekonomik şartlarda geçim sıkıntısını fazlasıyla yaşayan çalışan veya emeklilerin, şehirdeki yüksek kira bedellerini ödeyemez hale gelince, varsa köyüne, yoksa daha ucuz kiraların olduğu bölgelere taşındığı ortaya çıktı. Bu göçün de kentin belli kesimlerinde kiralık ev sayısını kısmen de olsa artırdığı ifade edildi.

GÜLEROĞLU: GİDEN GİDİYOR AMA KİRACI ARAYAN EV SAHİBİ DE YOK
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, günümüzün ekonomik şartları altında zorlu yaşam mücadelesi veren kesimin son zamanlarda köyüne veya ilçesine dönmeye başladığını söyledi. Emekli maaşının 10 bin lira olduğu ülkede yüksek kiraların altından kalkmanın mümkün olmadığını belirten Güleroğlu, "Kirasını ödeyemeyecek duruma düşen insanlar, köyü varsa köyüne, yoksa daha ekonomik bir yaşamın olduğu bir yere gitmek istediği doğru. Bu yönde eğilimlerin giderek arttığına tanık oluyoruz" dedi ve şu bilgileri verdi:

"Sarnıç'ta, Menemen'de artık konteyner köyler kuruldu. İnsanlar oralarda daha ucuz kiralar karşılığında oturmaya çalışıyorlar. 6 bin, 7 bin liraya konteynerler kiraya veriliyor. Burada geçinemiyorsan, ekstra bir işin yoksa ne yaparsın, köyüne gidersin. Köyünde bir karış toprağın varsa, ekersin biçersin, tavuk beslersin, doğal ve ucuz beslenirsin. Geçim sıkıntısından dolayı İzmir'i terk edenlerin sayısı artıyor ama bu 100 kişiden 50'si gidiyor gibi telaffuz edilecek bir göç değil. 100 kişiden ancak  üç ya da beş kişi gidiyor. Evet, kiralık evler boşalıyor ancak kiralık ihtiyacı bitmiyor. Öyle kiracı arayan ev sahibi de yok diyebilirim. Çünkü bir kiralık tabelası asıldığında çok kısa zamanda kiralanıyor."

OKTAY: BALÇOVA’DA 700’E YAKIN KİRALIK EV VAR
Gayrimenkul danışmanı Yusuf Oktay ise emeklilerin ve çalışan bir kesimin, ev kiralarını ödedikten sonra ellerinde para kalmadığını, dolayısıyla şehirde yaşamanın onlar izin iyice zorlaştığına dikkat çekti. Oktay, İzmir'de 15 bin lira kira ödeyen bir yurttaşın, örneğin Kütahya Simav'a, memleketine döndüğünde orada aynı büyüklükteki eve 3 bin lira kira ödediğini hatırlatarak, şunları söyledi:

"Eylül ayında çok sayıda kiralık ev talebi vardı ve biz gayrimenkul danışmanları kiralık ev bulamıyorduk. Fakat yılbaşından beri kiralık ev bulma sıkıntısı giderek azalır hale geldi. Kira bedelleri çok arttı ve alım gücü iyice düşen yurttaşlar, şehirde zorlu yaşam mücadelesi verir oldu. Haliyle insanlar baba evine, köylerine gitmeye başladılar. Köyünde daha makul harcamalarla yaşamını daha kolay sürdürüyorlar. Balçova'da 33 bin 800 bağımsız konut var. Geçtiğimiz Eylül ayında kiralık ev bulamıyorduk. Bugün itibariyle her sokakta üç tane, beş tane kiralık ev var. Elimizde resmi bir veri olmasa da olsa şu anda Balçova'da 700'e yakın kiralık ev olduğunu söyleyebiliriz. Sadece Balçova'da değil, Buca'daki 1+1 öğrenci evlerinde de kiralık levhalarının arttığını görüyoruz. Çünkü İzmir'e yakın şehirlerde yaşayan öğrenciler, yüksek kira ödemek yerine daha az para ödeyerek otobüs veya trenle gelip gitmeye başladı."