GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
18 Ocak 2017 Çarşamba 12:36

İzmir’de TEKEL arazisinin özelleşmesi çıkmaza girdi!

Menemen’de özelleştirilmesi için ihaleye çıkan TEKEL’e ait 19 dönümlük arazi, en yüksek teklifi veren firmanın bedeli ödeyememesi üzerine iptal edildi. Yaklaşık 4 milyon değerindeki altın arazi yeniden özelleştirme sürecine girecek.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Türkiye’nin tarihi tütün ve tütün mamulleri üreticisi TEKEL’in Menemen ‘deki eski arazisinin özelleştirilme ihalesi iptal edildi.

Ege tarımının sembol gelir kaynağı tütünün işlendiği TEKEL’in Menemen’de kullandığı dev arazi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından yapılan özelleştirme ihalesi iptal edildi.

ANAP DÖNEMİNDE TEKEL’E VERİLDİ
Geçmişte Ege Kiremit ve Tuğla Fabrikası ve müştemilatı olarak kullanılan arazi, 1996 yılındaki Anavatan Partisi iktidarının Tarım ve Köyişleri Bakanı Nafiz Kurt tarafından TEKEL’e tahsis edildi. Uzun yıllar TEKEL mülkiyetinde depo olarak kullanılan arazi, 2008 yılında TEKEL’in özelleştirilmesinin ardından kuruluş bünyesinde yer alan ve nargile, pipo tütünleri üreten Tabac Turc A.Ş.’ye kiralanmıştı. Geçtiğimiz yıla kadar depolar, firmanın üretim tesisi olarak kullanılmıştı.

İHALE İPTAL EDİLDİ
Sürecin ardından arazi, TTA Gayrimenkul A.Ş. tarafından ihaleye çıkarıldı.  Yapılan ihale sonunda fabrikayı en yüksek teklifi veren MÜSİAD İzmir üyesi  Şeyhmus Kavak’a ait Dizayn Otomotiv Pazarlama ve Ticaret Limited Şirketi 3 milyon 815 bin TL bedelle aldı. 

İhale sürecinin ardından firmanın bedeli ödeyememesi ve sözleşmeyi imzalamaması üzerine özelleştirme ihalesi iptal edildi. ÖİB’nin yeni süreçte fabrikayı yeniden ihale sürecine çıkararak özelleştirmesi bekleniyor.

ALTIN ARAZİ
Özelleştirmeye konu olan Menemen Kazımpaşa Mahallesi’ndeki fabrika alanı, son dönemde konut yatırımlarının arttığı, İzmir-Çanakkale yolu üzerinde Menemen kent merkezi yakınında kalıyor. Toplamda 18 bin 718 metrekarelik alanının üzerinde iki adet kullanılmayan boş depo ve ormanlık alan yer alıyor.