GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Otomobil
2 Ocak 2023 Pazartesi 11:08

İzmir'de taksiye zam kapıda!

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık, araç sigortasından kaskoya, lastikten yağa her şeye yüzde 300’e varan zamlar geldiğini belirterek, “Trafik cezaları bile yüzde 122 arttı. Bu durumda biz de taksi ücretlerinde güncelleme yapmak zorundayız. Şu anda ne kadar zam yapmamız gerektiğini konuşuyoruz. Bu ay içinde ya da önümüzdeki ay bir düzenlemeye gideceğiz” açıklamasında bulundu

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ -  İzmir’de UKOME kararıyla toplu ulaşıma yapılan zam ve sonrasında minibüsçülerin daha önce aldıkları zamlı tarifeyi yürürlüğe sokmasının ardından taksi ücretine de zam geliyor. Minibüslerde indi-bindi 10 lira olurken, toplu ulaşımda 8,78 lira olan ilk binişin ardından ilk aktarma 3,5, ikinci aktarma ise 2 lira olarak tespit edilmişti. İstanbul’da taksilerde zamlı tarife 1 Ocak itibariyle devreye girerken, İzmir’de de yeni tarife için hazırlıkların yapıldığı açıklandı.

ANIK: MAZOT ZAMMI, DİĞERLERİNİN YANINDA MASUM KALDI
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık, bu ay içinde ya da Şubat’ta zam yapmayı düşündüklerini bildirdi. Ne kadar zam yapılması gerektiği konusunda çalışma yürüttüklerini belirten Başkan Anık, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Yapacağımız zam miktarı, o günkü şartlara bağlı olacak. Mazotun yarın kaç lira olacağını tahmin bile edemiyoruz. Aslında şu anda bizim derdimiz mazot değil.Mazot, diğerlerinin yanında masum kaldı. Diğer giderlerimiz çok arttı, beklentilerimizin, hayal edilebilecek rakamların da üzerine çıktı. Yedek parçaya, lastiğe, yağa, yüzde 200, hatta bazı ürünlere yüzde 300 zam geldi. Eskiden taksi ücretlerine zam yaparken, akaryakıtı baz alıyorduk. Bu kez öyle değil. Bakım onarım giderleri, üçe katlandı. Her ay araçlarımızı servise sokuyoruz. Kasko ve araç sigorta bedelleri yüzde 300’den fazla arttı. Asgari ücret, 5 bin 500 liraydı, 8 bin 500 lira oldu. Her araçta sigortalı iki şoför çalışıyor. Bağkur primleri arttı. Vize ücretlerine de zam yapıldı. Yüzde 122 oranında trafik cezaları artırıldı. Kırmızı ışıkta geçmenin cezası 427 liraydı, 951 lira oldu. Bu şartlar altında taksi ücretlerine zam yapmamız kaçınılmaz olmuştur. Giderlerimizi ortaya koyup bir ortalama bulacağız ve bu ayın sonlarına doğru ya da şubat ayı içinde yeni ücret tarifemizi belirleriz ve ilgili makamlara talebimizi iletiriz.”

Bilindiği gibi İzmir’de 24 Mart 2022 tarihinde taksi ücretlerine zam yapılmıştı. Taksimetre açılış ücreti 6 liradan 9 liraya, en yakın mesafe ücreti ise 13 liradan 20 liraya yükseltilmişti.